Autor Economia
15 Octubre 2014 a 16:30

L’IPC baixa un 0’1% el setembre

La taxa interanual es manté positiva

IPC

Carrers comercials // Imatge extreta del web de Wikimèdia Commons

L’Índex de Preus del Consum (IPC), el principal indicador per conèixer l’avanç de la inflació, va tancar en negatiu el setembre per tercer mes consecutiu. Malgrat el retrocés, la taxa interanual es manté en xifres positives i els preus aquest setembre són 0’2 punts superiors als que hi havia l’any passat en el mateix període. L’Institut Nacional d’Estadística (INE), que ahir va fer públiques les dades, situa la cultura i el transport com els sectors on més van caure els preus el mes passat.

El vestit i el calçat s’han encarit molt durant el setembre, però el seu augment (4’3%) sumat al de l’habitatge (1’2%) no ha estat suficient per contrarestar la caiguda de tarifes en l’oci i la cultura (-3’7%), en el sector de la restauració (-1’3%), en el del transport (-0’3%) i en el de les begudes alcohòliques i el tabac (-0’1%). Tot plegat fa que els preus hagin baixat un 0’6% en el que portem d’any, segons les dades de l’INE.

Per aconseguir redreçar aquesta deriva deflacionista, ahir UGT i CCOO van reclamar increments salarials perquè els treballadors puguin recuperar el poder adquisitiu perdut i es reactivi el consum. Segons els principals sindicats, les exportacions no poden compensar la debilitat del mercat intern i per això reclamen un augment dels sous. Mentrestant, el govern espanyol i la majoria d’inversors continuen esperant mesures contundents per part del BCE que ajudin a reactivar el dèbil engranatge de l’economia europea.

Switch to mobile version