Autor Societat
4 Octubre 2014 a 18:00

Revelades les dades de l’any hidrològic 2013-14 a Catalunya

Primers nou mesos secs i un darrer trimestre amb importants precipitacions

Embassament de Boadella, ara al 51% (31 hm3) de la seva capacitat

Embassament de Boadella, ara al 51% (31 hm3) de la seva capacitat // Imatge cedida per l’Agència Catalana de l’Aigua

Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, l’any hidrològic 2013-14, que transcorre en el període comprés entre l’1 d’octubre de 2013 fins la mateixa data de 2014, constata que els primers tres trimestres han estat força secs, especialment al nord de Catalunya, mentre que el darrer trimestre, en canvi, ha estat humit a tot el territori. Això ha fet possible aconseguir importants estalvis en els consums d’aigua embassada. Així doncs, l’any hidrològic 2013-14 finalitza havent satisfet totes les demandes d’aigua i amb les reserves als embassaments en situació normal (embassament de Boadella) o abundant (resta dels embassaments de les conques internes). L’any, que va començar amb 611hm3 de reserves, és a dir, al 88% de la seva capacitat, ha acabat amb 586hm3, el 84%.

L’estalvi ha sigut el factor clau a la conca de la Muga

Riu Onyar, al seu pas per Girona, el passat dilluns 29 de setembre

Riu Onyar, al seu pas per Girona, el passat dilluns 29 de setembre // Imatge cedida per l’Agència Catalana de l’Aigua

El riu Muga és la conca on més es van notar els tres primers trimestres secs. L’escassetat de pluges durant aquests mesos previs a la campanya de reg va produir descensos importants en les reserves embassades. A partir del mes de juliol, no obstant, l’estalvi en el reg i la bona coordinació amb els regants va permetre aprofitar qualsevol aportació de la pluja a la zona regable per tal de reduir immediatament els desembassaments.

D’altra banda, en els regadius del Ter i del Llobregat s’han aprofitat les pluges d’estiu per aconseguir estalvis en el consum d’aigua embassada, amb reduccions d’un 20% respecte els volums assignats en les comissions de desembassament.

A la taula següent poden apreciar-se les dotacions per a reg fixades en les Comissions de Desembassament, el consum final d’aigua utilitzada procedent dels embassaments i el percentatge d’estalvi que s’ha assolit:

Usos d’aigua de l’embassament per reg Assignació fixada (hm3) Real (hm3) Estalvi (%)
Regadius de la Muga 29 18 38
Regadius del Baix Ter 68 54 21
Regadius del Llobregat 16 13 19

Finalment, un trimestre humit

Després de tres trimestres secs, el moviment cap al sud d’una potent zona de baixes pressions provinent del nord-est de Galícia, juntament amb un anticicló de bloqueig al centre-nord d’Europa, ha provocat situacions freqüents de pluges que han millorat la disponibilitat d’aigua i han arribat a omplir alguns dels embassaments.

Mapes amb la pluviometria de l'any hidrològic 2013-14

Mapes amb la pluviometria de l’any hidrològic 2013-14 // Imatge cedida per l’Agència Catalana de l’Aigua

Switch to mobile version