Autor Cultura
15 Octubre 2014 a 10:30

“Tosca” en directe i via satèl•lit al Cinema Catalunya

El dijous 16 d’octubre des de l’Òpera de París

Muntatge de l'òpera "Tosca" // Imatge cedida pel Cinema Catalunya

Muntatge de l’òpera “Tosca” // Imatge cedida pel Cinema Catalunya

El proper dijous 16 d’octubre a les 19.30h, es retransmetrà des del Cinema Catalunya en directe i via satèl·lit l’òpera “Tosca” de Giacomo Puccini, des de l’Òpera de París.

“Tosca” es considera com una de les òperes més representatives de la corrent verista italiana, i conté algunes de les àries més boniques del repertori de les quals destaquen “Recondita armonia”, “Vissi d’arte”, i “E lucevan le stelle”.

L’òpera explica la història de la relació entre la cantant Florida Tosca, el pintor Mario Cavaradossi, i el cap de policia, el baró Scarpia. La trama es situa en el rerefons història de la invasió napoleònica a Itàlia en la batalla de Marengo, dins l’Europa del 1800.

“Tosca” va ser estrenada a Roma el 14 de gener de l’any 1900, Puccini va crear la música de l’òpera que ha esdevingut una de les més representades de la història. Basada en un drama escrit per Victorien Sardou, estrenat a París l’any 1887, amb Sarah Bernhardt com a protagonista, la gènesi de l’òpera va ser força complexa. No va ser possible adquirir els drets d’autor fins l’any 1893, malgrat Puccini els va haver demanat poc després de l’estrena teatral.

En un primer moment l’encàrrec per a compondre l’òpera va ser d’Alberto Franchetti qui, pocs mesos més tard va renunciar a compondre la música. En aquest moment va ser quan l’encàrrec va arribar a Puccini, qui ofès només va accedir-hi per la intercessió de Verdi.

En aquesta ocasió, els papers protagonistes seran interpretats per Martina Serafin, com a la cantant Floria Tosca; Marcelo Álvarez, donant vida al pintor Mario Cavardossi; i el baríton Ludovic Tézier, encarnant al baró Scarpia. Els intèrprets seran acompanyats per l’Orquestra i Cor de l’Òpera de París dirigits per Daniel Oren. Aquesta versió es tracta d’una nova producció amb direcció escènica de Pierre Audi.

La durada de la peça és de 160 minuts amb dues pauses incloses. La propera òpera que es retransmetrà al Cinema Catalunya serà “I due Foscari” de Giuseppe Verdi, de de la Royal Opera House de Londres, amb Plàcido Domingo com a protagonista. Aquesta peça es podrà veure el dilluns 27 d’octubre a les 20.15h.

Switch to mobile version