Autor Cultura
13 Octubre 2014 a 16:00

Valoració positiva de la 17ª Fira Mediterrània de Manresa

Un 79% d’ocupació i 17 funcions exhaurides

Lluís Puig, director general de la Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals; Joan Calmet, regidor de Cultura; Lídia Hinojo, gerent de la Fira; Valentí Junyent, alcalde de Manresa; i David Ibáñez, director artístic de la Fira // Imatge cedida per la Fira Mediterrània de Manresa

Lluís Puig, director general de la Cultura Popular, Associacionisme i
Acció Culturals; Joan Calmet, regidor de Cultura; Lídia Hinojo, gerent de la Fira;
Valentí Junyent, alcalde de Manresa; i David Ibáñez, director artístic de la Fira // Imatge cedida per la Fira Mediterrània de Manresa

Ahir al vespre va concloure la 17a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, ubicada al Museu de la Tècnica de Manresa del 9 al 12 d’octubre, amb un 79% d’ocupació i 17 funcions exhaurides.

Enguany, el certamen ha volgut reflexionar i plantejar-se què és la cultura popular a dia d’avui, i el resultat ha estat la inclusió de videojocs, arts urbanes, circ, nous formats escènics, carrer i tradició festiva, que han permès mostrar totes les cares de la cultura popular des de diversos punts de vista. Per primera vegada, una nova línia de programació, ha acostat a Manresa espectacles que contemplen l’alta capacitat de transformació de la cultura, i ha fet partícips la gent gran, joves, nens i persones a discapacitat, entre d’altres.

En aquesta 17a edició, la Fira s’ha consolidat com a un punt de trobada clau per als professionals del sector, amb 1053 acreditats de 570 entitats diferents. D’aquests acreditats, 137, és a dir un 13%, ha estat de procedència internacional; el 76,6%, o sigui 805, han estat catalans; i els altres 111, un 10,5%, han vingut de la resta de l’estat.

Pel què fa a les Jornades Professionals de dijous 9 i divendres 10 van comptar amb més de 200 inscrits, una xifra que s’estableix com rècord del mercat manresà. Les quatre trobades en xarxa, han comptat amb 130 participants amb una clara presència internacional; també cal destacar en aquesta línia les 180 reunions ràpides celebrades amb experts del sector, així com l’International Networking Meeting, amb la participació de 20 companyies catalanes.

Les propostes amb més afluència de professionals van ser el concert de Kòdul, Txarango i Addictive TV a la sala Stroika el divendres a la nit; la proposta de Kepa Junkera, Amadeu Rosell i Tururut Bonaigua a la Taverna Estrella DAMM – Cuines del món, el divendres a la mitjanit; el recital de Tuomani i Sidiki Diabaté al Teatre Conservatori el dissabte a la tarda; l’espectacle de Dervitxos Giròvags de Damasc amb l’Ensemble Al-Kindi al Teatre Kursaal, i la Nit de Ball Folc a la Taverna, el dissabte a la nit.

Pel què fa a la programació en general, durant el dia d’ahir es van celebrar més de 300 activitats artístiques, professionals i de ciutat. Un total de 107 grups i companyies68 catalanes, 14 de la resta de l’Estat, i 25 internacionals – s’han desplaçat fins a Manresa per a oferir al voltant de 200 funcions entre la programació oficial i l’OFF Manresa.

D’aquestes actuacions, per tal de seguir amb l’aposta per a una cultura popular més propera, amb especial dedicació a la festa tradicional, les arts al carrer o els nous formats escènics, un 62%, és a dir 125, han estat gratuïtes, i un 38%, o sigui 76, de pagament. Degut a la gratuïtat d’alguns dels espectacles, s’ha hagut de reduir les localitats un 31% respecte a edicions anterior. D’altra banda, pel què fa als espectacles de pagament s’ha registrat una ocupació del 79%.

En aquest sentit, 17 funcions van exhaurir les seves localitats: els concerts “Revetlla Mediterrània” de La Troba Kug-Fú, i la Unió Musical d’Alaquàs; el triple cartell de la Sala Strioka amb Kòdul-Txarango-Addictive TV; Eliseo Parra, que va actuar a El Sielu; i les dues funcions d’”Alice” de Thomas Noone Dance, les tres de “La nit just abans dels boscos” d’Arsènic Creació, la funció única de “Tocant les pilotes” de Big Band Basket Beat Barcelona, les dues funcions de la companyia 2princeses barbudes amb “Enciclopèdia baixeta de la nit”, les tres de N54 produccions i el seu “Petit Príncep”, i les tres funcions de “Baboo Experience” d’Imaginart.

En l’edició d’enguany, també s’ha apostat per la renovació d’espais com ara la Taverna, ubicada actualment al Jardí del Casino com a Taverna Estrella DAMM – Cuines del món. Aquesta renovació ha permès guanyar dos espais, d’una banda el de la Taverna en si ampliat, que enguany ha acollit l’espectacle inaugural i la Festa de Cloenda, a càrrec de la Cobla Catalana dels Sons Essencials; de l’altra el de al plaça Sant Domènec, dedicada als muntatges de circ i els jocs; i finalment la que ha esdevingut l’escenari a l’aire lliure per a propostes familiars, que ha permès una millor circulació del públic entre el Passeig Pere III i la Plana de l’Om-Plaça Major.

Cal comentar també, que en aquesta 17a edició, la Fira Mediterrània ha renovat el seu web per fer-ne més accessible el contingut, tant al públic com als professionals. El resultat han estat 23.761 visites durant el mes de setembre, una xifra que supera en 3.000 les visites del mateix període de l’any passat.

Switch to mobile version