Autor Societat
8 Novembre 2014 a 13:00

Actes commemoratius del 75è aniversari de l’exili republicà

Organitzats per l’Ajuntament i entitats memorialistes i ciutadanes

Cartell del programa commemoratiu del 75è aniversari de l'exili republicà

Cartell del programa commemoratiu del 75è aniversari de l’exili republicà // Imatge cedida per l’Ajuntament de Terrassa

Durant el mes de novembre d’enguany, l’Ajuntament de Terrassa, el Centre d’Estudis Històrics de Terrassa i Òmnium Cultural, juntament amb el Centre Cultural de Terrassa, organitzen un programa d’activitats commemoratives del 75è aniversari de l’exili republicà.

A partir d’aquest programa es pretén retre homenatge, i reconèixer de manera institucional i ciutadana, als milers de persones que es van veure empeses a marxar de Terrassa, i de Catalunya, al final de la Guerra Civil. Si bé la majoria d’activitats es concentren en aquest mes de novembre,  ja se n’han fet algunes al llarg de l’any.

En relació amb l’exili de milers de ciutadans de Catalunya entre el desembre del 1938 i el febrer de 1939, la Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Terrassa, va acordar al mes de gener d’enguany, celebrar durant tot el 2014 actes de record i difusió dels fets, amb la col·laboració de les entitats memorialistes i ciutadanes del municipi.

L’acte central del programa commemoratiu serà la conferència “75è aniversari de l’exili republicà: la repressió dels vençuts (el marc jurídic del terror franquista)”. L’acte, que tindrà lloc a l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental i Històric de Terrassa el proper 24 de novembre a les 19.00h, serà a càrrec del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, Marc Carrillo.

Aquesta, serà l’última de les quatre conferències programades que es celebraran setmanalment durant el mes de novembre. La primera va tenir lloc el passat dimarts 28 d’octubre, a càrrec de José Maria Murià, professor universitari a Mèxic, i nebot d’Anna Murià. El mateix dia, també es va obrir al públic l’exposició acollida al Centre Cultural de Terrassa “La retirada. Exili, febrer de 1938”, que es podrà veure fins al 25 de novembre.

La propera conferència, “L’exili republicà català”, està programada pel proper dimarts 11 de novembre a les 19.30h al Centre Cultural de Terrassa. L’acte serà a càrrec de la historiadora Elisenda Barbé, investigadora del Centre d’Estudis Històrics Internacionals i especialitzada en l’exili.

La setmana següent, el dimarts 18 de novembre, el Centre Cultural de Terrassa rebrà l’investigador Octavi Alberola, que pronunciarà la conferència “Exili i resistència”. Alberola, que va viure la guerra i l’exili, ha realitzat importants aportacions a l’anàlisi d’aquesta època de la història tant en termes polítics com historiogràfics.

El 25 de novembre, a les instal·lacions de l’Arxiu Històric Comarcal de Terrassa, es projectarà el documental “El comboi dels 927”, amb comentaris de la seva directora, Montserrat Armengou, i posterior taula rodona amb testimonis de l’exili. El reportatge explica el periple dels gairebé mil refugiats a França, molts d’ells catalans, que van anar a parar a Mauthausen a principis de la Segona Guerra Mundial.

Finalment, el programa d’activitats commemoratives es completa, per una banda, amb una Mostra de llibres sobre l’exili a totes les biblioteques municipals, entre el 17 i el 29 de novembre. I de l’altra, amb l’itinerari programat pel 30 de novembre, “La Guerra Civil a Terrassa”, una visita guiada pels espais de la ciutat amb un paper destacat durant la Guerra Civil, com ara el Vapor Ventalló, el Gran Casino, el Círcol Egarenc, o l’Ajuntament.

Switch to mobile version