Autor Cultura
11 Novembre 2014 a 14:30

Comença el procés de digitalització del Cinema Catalunya

El canvi suposarà ampliar l’oferta de projeccions

Cinema Catalulnya // Imatge cedida per l'Ajuntament de Terrassa

Cinema Catalulnya // Imatge cedida per l’Ajuntament de Terrassa

Ahir va començar la digitalització de les dues sales del Cinema Catalunya de Terrassa. Aquest canvi suposa una millora de la qualitat de les pel·lícules, a més de l’ampliació de la seva oferta de projeccions.

El Cinema Catalunya serà l’únic equipament cultural amb aquestes característiques a la ciutat de Terrassa. La digitalització d’aquest cinema permetrà posar al dia aquest servei cultural de referència a la ciutat. A la Sala 1 s’instal·larà un projector Digital Barco DP-2K-20C, amb una llanterna per a làmpada de xenó de fins a 4000w (18.000 lúmens). A més, es col·locarà un projector de 3 xips DLP de 0.98”, amb resolució 2048×1080. A la Sala 2 s’ha previst la instal·lació d’un projector Digital Barco DP-2k-10Sx, amb una llanterna per a làmpada de xenó de fins a 2200 W (12.000 lumens). També comptarà amb un projector de 3 xips DLP de 0.69”, amb resolució 2048×1080. Els treballs de millora també inclouen la instal·lació de nous amplificadors i la incorporació del processador Dolby CP750, específic per a cinema digital. Els espais de les cabines de projecció es reformaran per tal de poder encabir la instal·lació de la nova maquinària. Per últim, el projecte també inclou la conservació d’un projector de 35 mm per tal de poder visionar pel·lícules amb aquest sistema.

Aquesta millora del cinema, que seguirà sent públic, s’ha promogut per dues principals raons. La primera  és la impossibilitat de fer projeccions en 35 mm a causa dels canvis tecnològics que s’han produït en els darrers anys dins el món de l’audiovisual i la irrupció del cinema digital. Aquest tipus de projecció està desapareixent dels circuits de distribució cinematogràfica i s’ha convertit en un productes residual. A més, els grans estudis han anunciat que deixaran de fer còpies en format analògic i només en faran en format Digital Cinema Package (DCP). Existeix l’alternativa del Blu-ray, però cada cop menys empreses el comercialitzen, ja que aquest format no ofereix cap seguretat a l’hora de protegir la pel·lícula de les còpies il·legals, a més de que és un suport pesat per al consum domèstic. Per aquesta primera raó, el mateix Cinema Catalunya s’ha vist obligat més d’un cop a suspendre o a no programar determinades pel·lícules per no disposar de projectors digitals amb capacitat per a reproduir el format DCP, afectant el concepte i la projecció social d’aquest equipament públic. La segona raó és la millora notable de la imatge i el so que suposa una projecció digital. La implementació del sistema digital permetrà incrementar l’oferta de pel·lícules i augmentar la qualitat de les projeccions.

Per aquestes raons, l’Ajuntament de Terrassa ha adquirit dos projectors digitals per tal de poder donar continuïtat al Cinema Catalunya. Amb aquesta compra, es recuperarà la competitivitat perduda i es podrà mantenir una proposta cultural i social valorada positivament per molts ciutadans. Per presentar aquestes millores als ciutadans de Terrassa, el Cinema Catalunya durà a terme una projecció especial de la pel·lícula Cinema Paradiso, de Giuseppe Tomattore, el proper divendres 14 de novembre. L’acte, gratuït i fins a completar l’aforament de la sala gran del Cinema Catalunya, serà a les 19.45h. A més, en aquesta nova etapa el Cinema Catalunya reservarà les sessions dels divendres a les 22 h per a projectar pel·lícules en versió original, una demanda creixent entre els amants del cinema.

Switch to mobile version