Autor Economia
8 Novembre 2014 a 15:00

L’atur a la Província de Barcelona baixa fins al 19’2%

La Diputació presenta l’informe socioeconòmic

Economia

Informe Trimestral de Conjuntura Econòmica // Imatge cedida per la Diputació de Barcelona

L’economia comença a donar símptomes de recuperació a les comarques de Barcelona. L’Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació va publicar ahir l’Informe de Conjuntura de la Província de Barcelona, que recull les dades del tercer trimestre del 2014. Les xifres milloren en tots els sentits: baixen els aturats, puja la població ocupada i augmenten les exportacions i el turisme.

Els ciutadans amb feina que viuen a la província barcelonina no han parat de créixer en els darrers quatre trimestres. Durant el darrer, un 2’8% de la població activa va aconseguir un lloc de treball, de manera que la xifra de persones ocupades actualment a les comarques de Barcelona ja arriba als 2.222.599. Això ha comportat una disminució de l’atur, que ha baixat un 18’5% en un any. Les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) del tercer trimestre de l’any situen la xifra de desocupats a la província en 529.537, 120.000 menys que el 2013. Tot plegat deixa la xifra d’atur en el 19’2%.

Cada vegada hi ha més gent treballant perquè cada vegada es posen en marxa més empreses. Això és el que es desprèn d’un altre dels apartats de l’informe de la Diputació, que indica que el número de centres de cotització ha augmentat un 2% aquest trimestre respecte l’any passat. Aquesta dada assenyala, d’una manera aproximada, el nombre d’empreses que hi ha. I, si convertim les xifres relatives en números absoluts, es tradueix en la creació de més de 3.200 empreses. És l’augment més gran d’aquesta variable des del 2007, quan encara no havia esclatat la crisi.

Els números verds es mantenen quan es fa un cop d’ull a les exportacions. Els vuits primers mesos del 2014, les empreses barcelonines han venut productes a altres mercats per valor de 30.000 milions d’euros, una xifra superior a la de l’any passat. Amb aquest volum d’exportacions, la província de Barcelona se situa per davant de tota la resta: Madrid, que ocupa la segona plaça del rànquing, ha exportat béns per valor de 18.000 milions d’euros, un número molt allunyat de la xifra barcelonina.

Per últim, l’informe de la Diputació també analitza el número de turistes que han visitat la província els darrers tres trimestres i, també en aquest punt, les dades que presenta són bones. La demarcació barcelonina ha rebut 8 milions de turistes en els últims nou mesos, un 5’5% més que en el mateix període de l’any anterior. Aquestes dades mantenen Barcelona com la primera província de tot l’estat espanyol per nombre de viatgers.

Switch to mobile version