Autor Política
7 Novembre 2014 a 14:30

Lourdes Ciuró crida a la participació massiva el dia 9 de novembre

La diputada assegura que no s’ha de tenir por de res

Víctor Puig i Lourdes Ciuró a Rubí // Foto: Marta Casas

Víctor Puig i Lourdes Ciuró a Rubí // Foto: Marta Casas

Ahir al vespre, CiU Rubí va convidar la diputada al Congrés dels Diputats Lourdes Ciuró, per tal d’explicar com es viu, des de Madrid, la situació actual del procés cap a la independència de Catalunya.

La diputada va començar aclarint que, tot i trobar-se a Rubí, acompanyada de l’alcaldable per CiU, Víctor Puig, no es tractava d’un acte de campanya del partit sinó que més aviat s’estava fent una «campanya de país», atès que són moltes les persones, tant a nivell individual com militants de partits polítics o associats a entitats que donen suport al procés independentista i a la consulta del 9 de novembre.

Fer política catalanista a Madrid, va explicar Lourdes Ciuró, passa per intentar que, des de l’Estat es compleixin els acords signats – com ara les inversions en infraestructura o els 700 milions d’euros pendents que dictaminava la disposició addicional tercera de l’Estatut de Catalunya –, cosa que el govern espanyol no està fent. I això suposa un problema per als catalans, atès que una millor inversió en infraestructures ajudaria a millorar l’ocupació, i a donar un sou digne als ciutadans per tal de poder tornar a engegar el mecanisme econòmic.

També va fer referència al sistema judicial, presidit per un ex-militant del PP – «cosa que el converteix en un àrbitre que podria escombrar bastant cap a casa» – i que els catalans no sentim proper. En aquest sentit, i en referència a la corrupció, la diputada va manifestar haver «sentit un gran dol amb el president Pujol. Ens va afectar molt, però això no vol dir que renunciem a res del què políticament va construir Pujol durant els seus mandats».

Una tercera part tèrbola, va dir Lourdes Ciuró, és la visió del procés que, de vegades, ofereix la premsa, no només la de Madrid sinó la de la nostra pròpia casa, ja que en alguns casos sembla que tingui la voluntat de desinformar.

Respecte al dret a decidir, la diputada opina que, igual que des de Madrid no s’ha de tenir por de consultar als catalans sobre el seu futur polític, no s’hauria de tenir por de cap altra consulta, com ara la continuïtat de la monarquia.

Respecte a com s’està duent el procés, Lourdes Ciuró va reivindicar la tasca del Govern de la Generalitat, que s’ha mantingut ferm en el procés: «Estem aquí perquè el President ens hi ha portat», i va defensar l’estratègia seguida per tal de poder tirar endavant el procés participatiu: «Si haguessim tirat endavant amb la consulta suspesa inicialment, hauríem arribat al punt de no poder votar; el què ens dóna legitimitat és, precisament, continuar dins de la legalitat». I també, en aquest sentit, va fer referència al possible trasllat de la iniciativa del procés participatiu a la societat civil, atès que és la única manera d’evitar que el Tribunal Constitucional el suspengui, perquè no pot prohibir que la població s’organitzi per realitzar una consulta. I va afegir que Mariano Rajoy havia fet el ridícul impugnant novament la consulta, quan tot just fa dues setmanes celebrava que s’hagués suspès la consulta inicial.

A més a més, va afegir que «passi el què passi anirem a votar, i ens hem de preparar perquè l’endemà, des de Madrid, es digui que érem molt pocs, i que ens hem fet trampes al solitari». I, respecte a l’endemà de la consulta, Lourdes Ciuró opina que unes eleccions plebiscitàries «no es faran si no és amb una llista unitària de tots els partits favorables a la independència, amb un únic punt que sigui la declaració de la independència». Al seu parer, el 9 de novembre servirà per comptar amb quants suports compta la independència de Catalulnya, i «si no hi ha una participació massiva, això també podria fer baixar l’embranzida del país».

Acabada la intervenció de la diputada, els assistents a l’acte, una quarantena de persones, van realitzar preguntes, que tant Lourdes Ciuró com Víctor Puig van respondre per donar-ne el seu punt de vista; preguntes que anaven des de la inseguretat que genera, per exemple, l’amenaça de la pèrdua de les pensions, de la governabilitat del país en cas que es produís la llista unitària per declarar la independència, dels possibles incidents o l’actuació policial del mateix 9 de novembre… tant Víctor Puig com Lourdes Ciuró, però, van fer una crida a la tranquil·litat i van animar als assistents a votar i convèncer els seus propers a votar per l’opció que volguessin; en aquest sentit, Víctor Puig va manifestar que «des de Madrid ens diuen que no ens en sortirem perquè els catalans som uns covards: és hora de demostrar-los que això no és veritat».

Switch to mobile version