Autor Sanitat
17 Novembre 2014 a 17:00

Vacarisses ja és una vila cardioprotegida

Comptarà amb 8 desfibril·ladors en punts estratègics

Acte de presentació de "Vacarisses, vila cardioprotegida" // Imatge cedida per l'Ajuntament de Vacarisses

Acte de presentació de “Vacarisses, vila cardioprotegida” // Imatge cedida per l’Ajuntament de Vacarisses

La Sala dels Cups d’El Castell va acollir el passat dissabte la presentació de Vacarisses, vila cardioprotegida, un acte informatiu que tenia l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la importància de tenir un DEA (Desfibril·labor Extrem Automàtic) a prop, així com facilitar la informació necessària per a una intervenció ràpida en cas d’aturada cardiorespiratòria.

L’alcalde de Vacarisses, Salvador Boada, va obrir l’acte amb un misstge de benvinguda i agraïment als assistents, i tot seguit, va parlar el regidor de Sanitat, Josep Maria Gisbert, que va dir que es tractava «un dia molt especial per a l’Ajuntament de Vacarisses per l’aposta de convertir-la en vila cardioprotegida, amb l’objectiu de protegir els nostres vilatans»; de fet, va aportar xifres per corroporar la importància dels desfibril·ladors – que poden fer augmentar un 30% la possibilitat de supervivència, i els primers minuts són fonamentals per evitar la mort de la persona – i va explicar que s’havien organitzat cursos de formació per a una trentena de persones des del Consistori – entre treballadors i treballadores, agents de la policia local i membres d’associacions i entitats del municipi – perquè sàpiguen com actuar.

Un altre present a l’atcte, el doctor Jordi Padró, metge d’urgències, va aportar la part més teòrica, oferint una xerrada sobre el funcionament dels desfibril·ladors i la medicina extrahospitalària en general, reiterant que els 5 primers minuts d’una aturada cardíaca són vitals, atès que després, el cervell pot patir lesions irreversibles. En conclusió el Doctor Padró va dir que «tothom té dret a ser reanimat, i, per tant, l’Administració pública hauria de ser capaç de formar-nos i dotar els municipis de desfibril·ladors». «Iniciatives com la de Vacarisses són molt importants», va valorar. La xerrada es va complementar amb una demostració pública, a càrrec de Protecció Civil de Vacarisses, sobre com actuar en cas d’aturada cardiorespiratòria. Abans de la demostració, el regidor Salvador Martín va fer una crida a « perdre la por a utilitzar els desfibril·ladors, ja que van donant instruccions sobre els passos a seguir».

L’acte va comptar, a més, amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz, qui va destacar «aquesta iniciativa del govern local, de defensa de la ciutadania davant les malalties i que és enormement important»; i va afegir que «els habitants de Vacarisses s’han de felicitar per la sensibilitat que ha tingut el seu Ajuntament», a més de donar la raó al Doctor Padró pel què fa a la importància de «socialitzar la formació» en l’ús dels desfibril·ladors. Ruiz va aprofitar per recordar que, precisament, la Marató de TV3 d’enguany està dedicada a les malalties del cor i va recalcar que «som un país solidari i compromès amb la salut».

En els darrers mesos s’han instal·lat 8 desfibril·ladors en 8 punts estratègics de Vacarisses: a més del què ja disposava Protecció Civil, ara n’hi ha a la façana principal de l’Ajuntament; als equipaments municipals de La Fàbrica, al Casal de Cultura i al Poliesportiu, i als locals de les associacions de veïns de Can Serra, Torreblanca II i Els Caus, a més d’un desfibril·lador mòbil al vehicle de la Policia local. Durant la temporada d’estiu, el DEA del Casal de Cultura es trasllada a la Piscina municipal.

Acabat l’acte de presentació de Vacarisses, vila cardioprotegida, el conseller de Salut va anunciar les iniciatives del seu Departament: una que ja està en marxa – l’aplicació per a smartphones 061 CatSalut Respon, que permet a les persones enviar les dades sanitàries i geoposicionament, per tal de rebre una assitència de qualitat – i un altre mecanisme qe acabarà d’estendre’s a finals d’any, és la possibilitat que el pacient pugui descarregar-se el seu historial clínic, només amb accés a Internet.

Switch to mobile version