Autor Societat
1 Desembre 2014 a 12:00

AEInnova guanya un premi del Parc de Recerca UAB

L’objectiu del projecte guanyador és capturar la calor residual per transformar-la en energia

L’equip guanyador del Programa. D’esquerra a dreta José Antonio Molina, Roger Malet, Raúl Aragonés, Buenaventura Guamis (director del Parc de Recerca UAB),  Carles Ferrer i Joan Oliver // Imatge cedida per Parc de Recerca UAB

L’equip guanyador del Programa. D’esquerra a dreta José Antonio Molina, Roger Malet, Raúl Aragonés, Buenaventura Guamis (director del Parc de Recerca UAB), Carles Ferrer i Joan Oliver // Imatge cedida per Parc de Recerca UAB

El projecte AEInnova ha guanyat el primer premi a la millor idea de negoci del Parc de Recerca UAB. AEInnova és un sistema de microelectrònica que recupera la calor residual que es perd i la transforma en energia elèctrica, i s’ha emportat la tercera edició del Programa de Generació d’Idees. Els tres projectes guanyadors han estat escollits per la seva capacitat per transformar-se en solucions de mercat del sector mediambiental i de la sostenibilitat energètica.

El projecte ha sigut creat pels investigadors Raúl Aragonés, Carles Ferrer, Roger Malet, Joan Oliver, José Antonio Molina i Roger Nicolás, del Departament de Microelectrònica de la UAB. El sistema utilitzat es basa en usar cel·les Peltier, que capturen la calor residual a través de la diferència de temperatura i generen energia elèctrica. Tradicionalment aquests dispositius s’havien utilitzat per refredar, per exemple neveres, però els investigadors han comprovat que són reversibles i que els poden utilitzar per aconseguir l’efecte contrari. Amb aquesta tecnologia, per tant, es pot aprofitar la calor residual produïda per dispositius de la llar, fàbriques, centrals tèrmiques o vehicles. Aquest primer premi consta de 2.500 euros en metàl·lic, un programa d’assessorament a càrrec de KicInnoenergy i 6 mesos d’incubació a l’edifici Eureka del Parc de Recerca UAB per a poder desenvolupar la idea i convertir-la en una oportunitat de negoci.

El segon premi ha sigut atorgat al projecte Blue Human Photonics, que centra els seus esforços en la gestió intel·ligent i mitjançant control Smart Bluetooth de la il·luminació LED. L’equip creador del projecte està format pels estudiants Juan de Dios Sirvent, Jun Lian, Alfonso Martínez i els professors del Grup d’Òptica de la UAB Jordi Mompart i Todor Kirilov. Els investigadors han dissenyat un controlador universal Smart Bluetooth, que només costa cinc euros i té un consum 1000 vegades menor que un controlador WiFi, a més de permetre alimentació autònoma. El projecte s’ha emportat 1.500 euros en metàl·lic, un programa d’assessorament a càrrec de KicInnoenergy i 3 mesos d’incubació a l’edifici Eureka.

Els guanyadors del tercer premi, dotat amb 1.000 euros, han estat els investigadors Naroa Uria, Óscar Castillo i Francesc Xavier Muñoz del grup BioMEMs de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM CSIC). El seu projecte, OnaSensLife, es basa en un sistema de detecció de legionel·la ràpid, eficaç, portable i fàcil d’usar, que integra tots els processos de tractament i mesura de la mostra en un sol dispositiu.

Els tres projectes han estat escollits per un jurat d’experts format per Ramon López Roldán, director d’innovació d’Aqualogy, David Tapias, director de R+D de Fluidra, Jordina Belmonte, directora del Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Glòria González, Vicerectora de Qualitat Docència i Ocupabilitat de la UAB, i Joan Pau Sánchez, analista d’inersions de Caixa Capital Risc. El jurat ha valorat la viabilitat tecnològica i econòmica dels projectes, a més d’altres factors com el grau d’innovació, l’estat de desenvolupament, el model de negoci, l’equip, la necessitat del mercat i la qualitat de la presentació. Buenaventura Guamis, director del Parc de Recerca UAB, va explicar que “es tracta d’ajudar els investigadors a fer el pas que els separa del mercat, guiant-los en el procés de transformació d’un projecte de recerca en un projecte empresarial”.

El Programa de Generació d’Idees, fet per tercer any consecutiu per part de la UAB i el Parc de Recerca UAB,  té com a principal objectiu el desenvolupament d’idees de negoci i la seva transformació en projectes empresarials reals. El programa va dirigit a estudiants de doctorat i a investigadors que tinguin interès a generar solucions de mercat a partir de la seva recerca. El programa té una durada de 7 setmanes i inclou una fase de generació d’idees, una fase de formació en els aspectes claus de la gestió empresarial i un concurs que premia els 3 millors projectes presentats. L’edició d’enguany ha estat enfocada a la creació de projectes en el sector mediambiental i sostenibilitat energètica. Les dues edicions anteriors del Programa van estar centrades en  el sector de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i el sector biotecnològic.

Switch to mobile version