Autor Opinió
31 Desembre 2014 a 15:00

El Nadal a Terrassa: el quinto

vEl Nadal a Terrassa: El quinto

El Nadal a Terrassa: el quinto

Us parla un riberenc que va passar moltes festes de Nadal ha jugant al bingo a casa. El meu avi, que ja no hi és, quan deia els números els batejava com quan ell era petit i llavors jo, que era el petit em feia un fart de riure. Quins temps amb el meu iaio!

Doncs un dia d’aquestes festes ha estat a l’esfèric intentant jugar al quinto. El quinto, que per qui no ho sàpiga, es una mena de bingo frenètic on tothom participa. Jo l’he anomenat el bingo dels bojos.

Per començar, el que hi diríem the speaker aquí es diu el lloro, i va dient els números a una velocitat de vertigen. No hi ha marge a l’error. L’única treva que hi ha es al inici que al tercer número repeteix el segon i el primer, per primera i última vegada. Mai més es repetirà cap número i dir número en molts casos es un eufemisme, perquè igual que el meu iaio, alguns números no es diuen sinó que es diu una frase graciosa i en alguns casos la gent que hi juga participa dient la seva o fent sorolls del mes estrany. Per exemple, quan surt el 25 tothom crida Naaaadaaaaal, o quan surt el 88 la gent crida les mamelles de la Paula, o per dir el número 1 el lloro diu el més menut i la gent hi crida el teu canut. I així fins que et cansis.

Altre diferència del bingo convencional es que aquí hi jugues tots els números que surtin, es a dir, encara que per fer bingo has de encertar 15 sempre hi has d’apuntar, perquè cada cartró conté els 90 números i segur que has de posar un tramús a sobre i quan hagis encertat els 15 corresponents marcats a cada requadre en comptes de dir BINGO! colpeges la taula per rematar el joc dels disbarats i tremendament divertit que en dieu el quinto.

I vull acabar amb un recordatori al meu iaio Pedro que tants anys fa que va marxar i l’altre dia al quinto estic segur que va estar al meu costat fent-me riure com quan era nen. I com no, amb ganes de conèixer a aquesta famosa Paula.

Ens llegim al 2015. Bona entrada d’any.

@darthretuit

Switch to mobile version