Autor Cultura
6 Desembre 2014 a 13:00

El Pont de la Puríssima i les seves festes

Tradicions que són pòrtic del Nadal

Fira de Nadal i del Torró artesà a Cardedeu

Fira de Nadal i del Torró artesà a Cardedeu // Imatge del web festes.org

Des que a la tradicional Diada de la Puríssima, del 8 de desembre, se li va unir la celebració, dos dies abans, de l’aprovació en referèndum de la Constitució espanyola, la molt arrelada festa s’ha convertit en un pont festiu, que dóna pas a tota mena d’activitats, com a pòrtic de les Festes de Nadal.

De totes maneres, el 6 de desembre, ja eren molt celebrades les Festes de Sant Nicolau, conegut també com a Nicolau de Mira o Nicolau de Bari. Representat com a un bisbe vell de llarga barba blanca, és hereu d’antics personatges precristians que personificaven l’arribada del fred de l’hivern. La seva llegenda es perpetua en els moderns personatges que porten regals als infants per Nadal: “Pare Nadal”, “Papa Noël” o “Santa Klaus”. Al Principat i el País Valencià, Sant Nicolau és considerat com el patró de la mainada, dels xiquets de les escoles i també dels escolans. El dia 6 de desembre figura que Sant Nicolau comença el seu viatge cap a les terres més al sud, i es considera que inicia les Festes de Nadal. Com diu la dita: “Sant Nicolau obre les Festes de Nadal amb clau”.

En el calendari nadalenc, la Festivitat de la Immaculada Concepció és el primer dia en què es mengen els torrons, i per això és coneix la Puríssima amb el sobrenom de la Mare de Déu Torronera. Antigament, la vigília de la festa se celebrava la fira de torrons, i es feia creure a la mainada que la Puríssima portava els torrons a cada casa, llençant-los per la xemeneia.

 

Switch to mobile version