Autor Societat
15 Desembre 2014 a 09:00

L’ATM aprova les tarifes dels títols de transport públic del 2015

La tarifa T-10 es rebaixarà un 3,4%

Noves tarifes de transport

Noves tarifes de transport // Imatge del web uab.cat

El Consell d’Administració de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va aprovar divendres passat, les tarifes dels títols de transport públic per l’any 2015. El preu de la targeta T-10 (d’una a sis zones) es reduirà per primer cop un 3,4% respecte la tarifa actual. També es rebaixaran els preus dels títols bonificats, la T-Trimestre per a persones en atur  i la T-70/90 FM/FN, que es calculen a partir del preu de la targeta T-10. La resta de títols de transport, mantindran el mateix preu que aquest 2014.

Aquestes mesures són possibles perquè la Generalitat, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona augmenten les seves aportacions al sistema tarifari integrat. La revisió tarifària aprovada per a l’any 2015 representa una reducció del 2,4% en la tarifa mitjana ponderada del sistema de transport.

Els preus aprovats divendres passat també afecten les comarques del Ripollès i el Berguedà, que a partir del gener formaran part del sistema tarifari integrat de l’ATM de Barcelona. La inclusió d’aquestes comarques  ha comportat la creació de dos tipus de packs de 10 viatges (de 7 i 4 zones) per als desplaçaments entre el Berguedà i Barcelona, el Berguedà i el Bages i el Ripollès i Barcelona.

Les tarifes dels títols propis de Rodalies de Catalunya i Regionals quedaran congelades. L’ATM de Barcelona va aprovar les del seu àmbit i la resta d’ATM ho faran pròximament.

Evolució del transport públic durant el 2014

Aquest 2014 es consolida la recuperació que ja es va iniciar durant el segon semestre de 2013, pel que fa a l’evolució dels viatgers  de transport públic. Fins al mes de novembre, el nombre de viatges a l’ATM de Barcelona ha crescut un 1,5%, fins a 840 milions. Això suposa gairebé 12 milions de viatges més que en el mateix període de l’any passat.

Excepte a Rodalies de Catalunya i els autobusos urbans de la segona corona metropolitana, creixen els usuaris a tots els operadors per modes de transport. Rodalies i autobusos urbans es mantenen a la baixa amb un descens del 0,4% i del 0,6% respectivament. El metro guanya un 1,3% d’usuaris, Ferrocarrils de la Generalitat un 1,9% i el tramvia un 2,9%. Pel que fa al bus, els de TMB creixen un 0,6%; els de l’AMB un 6,8%; i els de la Generalitat, un 1,9%.

Els títols que més han crescut aquest any han estat la T-Jove (+29%), la T-Trimestre (+28%), els abonaments per famílies nombroses i monoparentals (+21%), la T-MES (+15%) i la T-Trimestre bonificada per a aturats (+11%). Aquest fet constata la millora del nivell de recurrència dels usuaris amb aquests abonaments que aporten més fidelitat i millor relació preu/viatge.

 

Switch to mobile version