Autor Economia
3 Gener 2015 a 15:00

CaixaBank compra Barclays per 820 milions d’euros

Incorpora 550.000 nous clients

Isidre Fainé, president de CaixaBank // Imatge cedida per la Caixa

Isidre Fainé, president de CaixaBank // Imatge cedida per la Caixa

CaixaBank va formalitzar ahir la compra de Barclays Bank PLC. Després de mesos de rumors i especulacions al voltant d’aquesta adquisició, Isidre Fainé i Gonzalo Cortázar van signar ahir a Madrid la compra de l’entitat britànica per un import total de 820 milions d’euros. Amb l’absorció del mercat de Barclays a Espanya, el banc català inclou el negoci de la gestió de patrimonis i de les banques minorista i corporativa a l’estat. A més, incorpora 550.000 nous clients i prop de 2.400 treballadors.

Els responsables de CaixaBank van rubricar la compra una vegada els va arribar la confirmació del Banc d’Espanya, de la Comissió Nacional de Mercats i Competència i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Amb l’adquisició, Barclays passa a ser una nova filial del Grup La Caixa, que absorbeix la seva xarxa de 262 oficines amb els seus clients i treballadors. L’entitat financera catalana també es queda amb els actius del banc britànic a Espanya, que són d’uns 21.600 milions d’euros.

CaixaBank va explicar ahir en un comunicat remès als mitjans que l’import de l’operació es basa en determinats ajustos previstos en el contracte de compraventa sobre una estimació del patrimoni que tindria Barclays el 31 de desembre. Segons aquesta previsió, el banc britànic hauria d’haver tancat l’any amb un patrimoni net de 1.714 milions d’euros. En les properes setmanes, s’auditaran els comptes anuals de l’entitat i s’ajustarà el preu de compra a l’alça o a la baixa en funció de si el patrimoni de Barclays ha augmentat o ha disminuït.

Després de la firma de l’acord, s’ha celebrat la primera reunió del nou consell d’administració de Barclays Bank, que d’ara endavant estarà compost exclusivament per directius de CaixaBank. El president del consell és Juan Alcaraz, director general del banc català. El màxim òrgan directiu de la nova filial del grup d’Isidre Fainé ha acordat iniciar una “reestructuració laboral” per “adaptar-se a les noves necessitats amb l’objectiu de guanyar eficiència i rendibilitat”, segons CaixaBank.

Aquesta reestructuració es traduirà a efectes pràctics en retallades de personal i el tancament d’oficines per eliminar duplicitats. De fet, el consell d’administració ja va convocar ahir als sindicats a la taula de negociació per abordar les condicions dels ajustos i determinar tant el número d’afectats com les indemnitzacions que se’ls pagaran. Segons fonts de l’entitat catalana, en les properes setmanes haurien de començar les reunions entre representants de l’empresa i dels treballadors.

Qui no notarà cap canvi després d’aquesta absorció són els clients de Barclays a Espanya. Tots ells mantindran l’actual operativa bancària sense canvis en les condicions i prestacions, segons es pot llegir en el comunicat de CaixaBank. A més, tindran accés a nous avantatges, com la utilització de la xarxa de caixers o les oficines d’atenció al client del banc català.

Switch to mobile version