Autor Societat
13 Gener 2015 a 14:00

Catalunya supera els 900 transplantaments d’òrgans l’any 2014

La xifra suposa un màxim històric

Roda de premsa balanç OCATT

Roda de premsa balanç OCATT // Imatge cedida pel Departament de Salut

Els hospitals de Catalunya van realitzar un total de 908 transplantaments d’òrgans durant l’any 2014. Aquesta xifra suposa el màxim d’activitat realitzada en tota la història de les donacions i alhora situa Catalunya dins els índex capdavanters al món.

El transplantament renal, amb 604 intervencions, ha augmentat un 12.6% respecte l’any 2013. Del total de transplantaments de ronyons realitzats, 19 han estat pediàtrics. Catalunya també ha seguit participant en el programa de transplantament renal encreuat de tot l’Estat, duent a terme 10 cadenes que han permès que 16 pacients rebessin un transplantament. Pel que fa al transplantament hepàtic, se’n van realitzar 162 durant tot l’any 2014, una xifra que representa la disminució del 3.57% respecte l’any anterior. El transplantament cardíac, en canvi, ha augmentat en un 7.69%, amb 56 transplantaments realitzats. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron, únic centre que realitza transplantaments pulmonars a Catalunya, manté la seva activitat amb 67 trasplantaments, mantenint també el lideratge a l’Estat. Amb 19 transplantaments de pàncrees realitzats, es manté la mateixa activitat realitzada l’any anterior en aquest tipus de transplantaments. Durant l’any 2014, es van realitzar un total de 536 transplantaments de progenitors hematopoètics.

Pel que fa al nombre de donants vàlids, a Catalunya ha estat de 218, xifra que suposa l’increment global de donació en un 5.31% i una taxa de 29 donants per cada milió de població. Malgrat la millora de les xifres, es treballa per millorar l’activitat de donació a Catalunya. D’una banda, es continua optimitzant la donació en situació de mort encefàlica, incrementant la formació i col·laboració dels serveis hospitalaris implicats. D’altra banda, també es continua treballant en altres programes de donació ja actius a Catalunya, com la donació en asistòlia o la donació de viu.

Respecte a la donació de teixits, cal destacar que el 51% dels donants d’òrgans també ho han estat de teixits. En total, el Banc de Teixits de Catalunya ha distribuït 916 còrnies, 5.693 peces de teixit musculoesquelètic, 109 segments i 104 vàlvules cardíaques.

Switch to mobile version