Autor Societat
4 Gener 2015 a 17:00

Desembre sec a gran part de Catalunya

L’extrem nord-occidental, zones de la costa Brava i Daurada, el vessant nord del Pirineu i la desembocadura del Francolí, les excepcions

mapa temperatura

Temperatura mitjana mensual (ºC) desembre 2014 // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Ja sigui part del canvi climàtic o no, la realitat és que les anomalies tèrmiques i pluviomètriques del mes de desembre a Catalunya han sigut sorprenents. Tot i que el mes va començar amb pluges destacables (especialment a punts de la costa 53mm a Tarragona, 49mm a l’Ametlla de Mar o 44mm a Falset), la resta del mes ha sigut tranquil pel que fa a precipitacions.

L’anticicló atlàntic que va provocar aquestes pluges primeres va canviar de posició i va deixar xàfecs importants al nord del Pirineu (80mm a Certascan, 63mm a la Val d’Aran…). Va arribar a nevar fins a fons de vall, tot i que els gruixos van ser poc importants a les cotes més baixes, en general inferiors als 5 cm.

Just després del Pont de la Constitució, Catalunya va patir un episodi molt destacat de vent que va bufar amb ratxes màximes superiors als 100km/h en zones on habitualment no hi estan acostumats (com és el cas del Vallès).  A continuació s’esmenten els registres de vent més destacats, juntament amb els seus precedents:

  • Els 123,8 km/h de Caldes de Montbui (el Vallès Oriental) superen molt àmpliament els 87,8 i 88,6 km/h registrats els dies 24 de gener de 2009 i 7 de de febrer de 2012, respectivament, que fins ara eren les ratxes màximes d’aquesta estació instal·lada el 2007.
  • Els 101,9 km/h de l’estació de Sabadell – Parc Agrari (el Vallès Occidental), situada entre els nuclis urbans de Sabadell i Terrassa i representativa d’ambdós, també superen els 93,6 km/h del 24 de gener de 2009, ratxa màxima d’aquesta sèrie de només 6 anys de dades.
  • Els 175,7 km/h registrats a l’estació del Santuari de Queralt (el Berguedà), situada a 1.167 m, suposen un nou rècord de la seva sèrie de gairebé 13 anys de dades, superant els 173,5 km/h del 5 de març de 2008.
  • Els 128,2 km/h de Montserrat – Sant Dimes (el Bages), situada a 916 m, són el segon registre més elevat de la seva sèrie d’11 anys de dades, només per darrere dels 135,7 km/h del 4 de febrer de 2003.
  • A les estacions de Parets del Vallès (el Vallès Oriental), Tàrrega (l’Urgell) i Badalona – Museu (el Barcelonès) la ratxa màxima del dia 9 va ser la més forta des del 24 de gener de 2009.
  • Finalment, a l’Observatori Fabra de Barcelona, la ratxa màxima d’aquest episodi (99,4 km/h) va ser la més forta des del 30 de juliol de 2011 (114,1 km/h).

A partir de meitat de mes, les temperatures van anar en augment ja que l’anticicló va retirar-se cap a l’oest. Finalment, els dies 27 i 28 de desembre, l’anticicló ubicat a la part més oriental de l’Atlàntic i que seguint una disposició nord-sud provocava una forta ondulació del corrent en jet, va afavorir que un front fred procedent d’altes latituds creués Catalunya i deixés precipitacions que van afectar molt especialment l’extrem nord del país. A més, va obrir les portes a l’entrada d’una massa d’aire molt fred procedent del nord del continent europeu que va comportar un descens tèrmic molt destacat a les nostres contrades.

Pel que fa a la temperatura, el mes de desembre ha estat normal a bona part de Catalunya i càlid al quadrant nord-est del país i a àmplies zones del Prepirineu, de la depressió Central i del litoral.

Precipitació acumulada (mm) desembre 2014 // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Precipitació acumulada (mm) desembre 2014 // Imatge cedida per la Generalitat de Catalunya

Pluviomètricament, si bé la distribució ha estat contrastada, el mes, en general, s’ha de qualificar com a sec a gran part del país i com a molt sec a gran part del Prepirineu. En canvi, ha estat plujós a l’extrem nord-occidental, el Garraf i punts de la costa Brava i Daurada, i molt plujós al vessant nord del Pirineu i desembocadura del Francolí  (Figura 2). Malgrat aquestes anomalies, de forma general el desembre de l’any 2013, i molt especialment els dels anys 2012 i 2011, van ser encara més secs.

Switch to mobile version