Autor Societat
16 Gener 2015 a 10:30

Els delictes disminueixen un 4,5% a Castellar del Vallès

Menys robatoris a interiors de vehicles, empreses i establiments

Els assistents a la Junta Local de Seguretat celebrada dimarts 13 de gener a Castellar del Vallès

Els assistents a la Junta Local de Seguretat celebrada dimarts 13 de gener a Castellar del Vallès // Imatge del web de l’Ajuntament de Castellar del Vallès

Castellar del Vallès va registrar entre desembre de 2013 i novembre de 2014 una reducció del 4,5% del nombre de fets delictius coneguts pels Mossos d’Esquadra i la Policia Local de la vila. Aquest índex, que es va donar a conèixer dimarts passat en la reunió de la Junta Local de Seguretat, confirma la tendència dels darrers quatre anys, en què s’ha produït un descens continuat del nombre de delictes al municipi.

El marc de la Junta Local de Seguretat va servir per fer el balanç del darrer any policial. A la sessió hi van assistir l’alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, el regidor de Seguretat Ciutadana, José Leiva, el secretari de la Delegació del Govern de la Generalitat a Barcelona, Fernando Brea, el cap de l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell dels Mossos d’Esquadra, Josep Guillot, el cap de la Policia Local de Castellar, Joan Alonso, a més diversos comandaments dels cossos de Mossos d’Esquadra, Policia Local, el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil.

Segons va explicar l’intendent Josep Guillot, el municipi es troba per sota dels nivells de fets delictius registrats durant el mateix període a l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell, a la Regió Policial Metropolitana Nord i al conjunt de Catalunya. “Aquesta xifra va acompanyada d’un bon índex de resolució dels casos policials a la vila, la qual cosa és fruit del treball conjunt dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local”, va remarcar Guillot.

Segons les dades facilitades dimarts, una part important dels delictes registrats en el darrer any són els que es produeixen contra el patrimoni. Dins d’aquest àmbit, han disminuït els robatoris a l’interior de vehicles i en empreses i establiments comercials. Segons Guillot, “aquests resultats són fruit del treball conjunt dels dos cossos amb accions de prevenció com poden ser els dispositius Garbell”, que permeten fer controls simultanis nocturns als accessos a urbanitzacions, als polígons industrials i al nucli urbà.

El nombre de robatoris efectuats amb violència i intimidació també s’han reduït en un 15%. Durant el 2014, aquest tipus de delictes es van produir majoritàriament a la via pública, quatre en total, i en canvi, no hi va haver cap robatori violent ni en establiments comercials ni en domicilis.

Un 84% de les deteccions efectuades pels Mossos d’Esquadra van ser a persones de nacionalitat espanyola de més de 26 anys, dades que, segons va comentar Guillot, “ permeten desmentir estereotips”.

En relació al número d’infraccions administratives, l’any 2014 es van registrar 100, que són 34 més respecte l’any anterior. “Aquest augment (…) és fruit de l’increment de les accions d’inspecció i dels controls preventius en zones i moments de risc”, va assegurar  Guillot.  La meitat d’aquest tipus d’infraccions estan vinculades al compliment de la Llei 1/92, que engloba aspectes com el consum i tinença de substàncies estupefaents o el decomís d’armes blanques. Les altres 50 infraccions són de temàtica diversa i poden incloure aspectes relacionats amb les normatives d’espectacles recreatius, animals domèstics o medi ambient.

És remarcable l’increment del nombre de presentacions i col·loquis que els Mossos d’Esquadra duen a terme en centres docents. L’any passat, es van dur a terme 25 sessions sobre Internet segura adreçades a 678 alumnes. A més, també se n’han realitzat d’altres vinculades a aspectes com el consum de drogues i la violència de gènere i domèstica, adreçades tant a alumnes com a  pares i mares.

Es van explicar també les iniciatives conjuntes entre la Policia Local i els Mossos Esquadra, que comparteixen la mateixa base de dades de denúncies. A més, des de l’any 2013 s’han implantat les patrulles mixtes en l’àmbit urbà, rural i en els dispositius nocturns. En la valoració del funcionament d’aquest tipus de patrullatge, es va informar que durant el 2014 s’han visitat les 54 masies del terme municipal en 182 ocasions. No s’han produït incidents greus en cap masia de Castellar.

Les accions a dur a terme conjuntament entre Mossos d’Esquadra i Policia Local es concreten mensualment en el marc de les meses de coordinació operativa que duen a terme ambdós cossos.

En el marc de la Junta Local de Seguretat també es van presentar les dades corresponents a l’any 2013 del Cercle de Comparació Intermunicipal de la Policia Local. Aquest informe, elaborat per la Diputació de Barcelona, permet comparar el resultats de l’any policial amb les dades de 10 municipis de  la província que tenen entre 19.000 i 25.000 habitants i de característiques similars a Castellar.

Els resultats assenyalen que Castellar va assolir el 2013 un índex de 3,6 accidents de trànsit en vies urbanes per cada 1.000 habitants, mentre que la mitjana dels municipis de la mateixa franja de població de Castellar és de 5,2.  El nombre d’accidents amb víctimes va ser  de 0,6 per cada 1.000 habitants, molt per sota de la mitjana d’1,9 accidents amb víctimes per cada 1.000 habitants del conjunt de municipis similars a Castellar i dels 2,2 accidents per cada 1.000 habitants del conjunt de la província. Aquesta dada ha anat disminuint anualment des de l’any 2008 (en què hi va haver 2,3 accidents amb víctimes per cada 1.000 habitants) fins arribar a aquests mínims. Així mateix, l’any 2013 no es va produir cap víctima mortal per accident de trànsit en vies urbanes.

Cal destacar també que el nombre de denúncies de trànsit per cada 1.000 habitants va ser de 178, molt lluny de les 268 denúncies registrades de mitjana al conjunt de municipis analitzats.

Pel que fa als controls preventius, la Policia Local va realitzar el 2013 un total de 94 proves d’alcoholèmia per cada 1.000 habitants. El percentatge de positius és del 3,5%, mentre que la mitjana és del 5,1%. En relació als controls preventius de velocitat, també cal remarcar que en un 3,9% dels casos els vehicles són denunciats. I finalment es van donar a conèixer les actuacions de suport a veïns, és a dir, de policia assistencial, que dóna la Policia Local. L’any 2013, es van dur a terme 142 actuacions per cada 1.000 habitants, xifra que quasi triplica la mitjana dels municipis analitzats similars a Castellar.

Switch to mobile version