Autor Societat
13 Gener 2015 a 09:45

Ingressen a presó tres lladres per robatoris amb força a 22 empreses

Algunes empreses afectades al Vallès Occidental

Imatge cedida pels Mossos d'Esquadra

Imatge cedida pels Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Sud han detingut tres homes, d’entre 33 i 42 anys, de nacionalitat kosovar i veïns de Santa Coloma de Gramenet, Salt i Barberà del Vallès, com a presumptes autors de 22 robatoris amb força a empreses de diverses localitats de les comarques del Baix Llobregat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. Als arrestats se’ls imputen els delictes d’organització criminal, robatori amb força, robatori de vehicles i falsificació documental.

La investigació del cas va iniciar-se quan, a finals de 2013, agents de la Untat Territorial d’Investigació van detectar un increment de robatoris amb força a empreses amb afectació a la caixa forta. En aquesta fase inicial, els policies van treballar amb la hipòtesi que darrere dels robatoris hi havia un grup altament especialitzat, possibilitat que se sustentava en diversos elements, com ara la manera d’actuar – que es podia apreciar en les imatges de seguretat a les que van poder accedir els investigadors – i per l’ús de destrals en el forçament de les caixes fortes, fet inusual en aquesta tipologia delictiva.

Els agents van poder obtenir fotografies, així com informació detallada de l’activitat del grup, constatant així que per tal de dur a terme els robatoris, els lladres feien ús de comunicadors portàtils, inhibidors d’alarma, destrals, mals lleugers d’una determinada marca i altres estris, com ara tapaboques, llanternes, puntals, i altres eines destinades a foradar parets.

Una de les claus de la investigació estava directament relacionada amb el fet que els lladres preparaven els atacs a les empreses d’una manera molt minuciosa: primer seleccionaven l’objectiu, visitaven els edificis dies abans del robatori, per tal d’obtenir informació sobre els elements de seguretat, i per aquest motiu els Mossos comptaven amb diverses imatges que van proporcionar-los la identitat dels autors dels robatoris. Un altre element rellevant per a la identificació dels autors va venir donat per la informació que van revelar agents de la Unitat Territorial d’Investigació de la Regió Policial Central, que ja havia investigat membres del grup l’any 2011.

Un cop coneguda la identitat dels autors, es va estrènyer el cercle per la localització del lloc on s’ocultaven els lladres, així com els vehicles que utilitzaven habitualment, que es va produir poc després. A partir d’aquest moment, es van iniciar les tasques de vigilància per tal de constatar l’activitat delictiva. A través de la vigilància es va acreditar que els arrestats feien servir un turisme, al nom d’una tercera en persona, que tenien estacionat en un lloc proper a l’autopista C-58. La seva manera d’actuar seguia un mateix guió: pujaven al cotxe, es dirigien a una zona boscosa per canviar-se la roba i el calçat, i es dirigien als polígons industrials per cercar l’empresa que havien d’assaltar; en el moment de l’atac, mentre alguns entraven a l’empresa, els altres s’encarregaven de fer tasques de contra vigilància per la zona; assegurant, així, la comissió del robatori amb garanties, mentre es prevenien d’eventuals controls o patrullatges policials. Després d’actuar, els autors tornaven als seus amagatalls, i deixaven la roba i el calçat ocults entre la vegetació, i retornaven al lloc on tenien els vehicles particulars estacionats per tornar a fer el canvi de cotxe abans d’adreçar-se als seus domicilis.

El passat 28 de desembre es va dur a terme el dispositiu que va possibilitar la desarticulació del grup. Els Mossos, amb la tutela del Jutjat d’Instrucció número 3 de Martorell, van realitzar cinc entrades i perquisicions a diverses localitats – Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Barberà del Vallès, Sabadell i Salt – i van detenir tres dels membres del grup, ja que en les diverses entrades van localitzar eines i estris que s’havien utilitzat en els robatoris, així com diners en efectiu i diversos dispositius electrònics i objectes relacionats amb les denúncies presentades.

El jutge va decretar l’ingrés a presó dels tres detinguts i va decretar una ordre de crida i detenció per als altres dos integrants de l’organització criminal.

Switch to mobile version