Autor Economia
16 Gener 2015 a 09:00

La baixada de l’IPC no preocupa la PIMEC

No veu símptomes de deflació

PIMEC

Una fotografia d’arxiu d’un acte de PIMEC, amb el seu president, Josep González, a la taula // Imatge cedida per PIMEC

La patronal PIMEC no veu símptomes de deflació en l’economia espanyola. L’IPC, l’indicatiu que registra les baixes i pujades dels preus, va baixar sis dècimes a Espanya i quatre a Catalunya el mes de desembre i va situar la inflació en el nivell més baix des del 1961. La patronal, però, creu que la davallada de l’IPC és atribuïble a la baixada del preu dels carburants i recorda que “sense el component energètic” la reducció hauria estat nul·la. PIMEC assegura que no detecta cap símptoma de deflació i creu que aquesta tendència afavorirà el consum.

En el comunicat fet públic ahir, la organització empresarial reconeix que les últimes dades fetes públiques per l’Institut Nacional d’Estadística constaten una notable baixada dels preus, especialment en els sectors del transport (on han baixat un 5’5%) o de les comunicacions (-5’7%). També destaquen, però, l’augment del cost d’alguns productes, com ara les begudes alcohòliques o el vestit i el calçat, malgrat que la seva pujada ha estat insuficient per cobrir el descens dels preus als altres sectors.

Per tot plegat PIMEC considera que els números vermells de l’IPC són conseqüència de la caiguda dels carburants i apunta que aquesta tendència continuarà. “No detectem cap de les conseqüències negatives de la deflació”, expliquen en un comunicat, i afegeixen que la caiguda dels preus combinada amb una disminució de l’IRPF pot afavorir la demanada interna i, de rebot, la creació d’ocupació. PIMEC també es felicita per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de la UE de permetre al BCE comprar deute sobirà dels estats. La patronal creu que això permetrà que Mario Dragui tingui una eina més “per adoptar mesures monetàries expansives que es tradueixin en més crèdit”.

Switch to mobile version