Autor Sanitat
23 Gener 2015 a 16:00

La grip ha arribat al nivell d’epidèmia a Catalunya

Aquesta setmana hi ha 109 malats per cada mil habitants

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

Una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

L‘Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) informa que la grip ha assolit nivells epidèmics, com ja és l’habitual en aquesta època de l’any. Els casos detectats s’han duplicat en una setmana, fins arribar a xifres de 109 casos per cada 100.000 habitants. La situació d’epidèmia s’ha endarrerit lleugerament respecte a l’any 2014.

La grip és una malaltia respiratòria causada pels virus gripals. Aquests virus es classifiquen en diferents tipus (A, B, C) i subtipus, i la seva circulació varia d’una temporada a una altra. El virus de la grip del tipus A és present habitualment en totes les temporades gripals.

La vigilància de la grip i altres infeccions respiratòries agudes es du a terme a Catalunya mitjançant el Pla de vigilància de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC), coordinat per l’ASPCAT. Aquest Pla funciona durant els mesos de tardor i hivern i entre els seus objectius hi ha estudiar el comportament gripal i detectar precoçment l’activitat epidèmica, caracteritzar els virus circulants i respondre-hi adequadament des del punt de vista informatiu. Es basa en la recollida d’informació de 59 metges sentinella (34 metges de família i 25 pediatres), distribuïts en 41 centres d’atenció primària, i també de 12 hospitals sentinella distribuïts pel territori de Catalunya.

Aquesta setmana l’ASPCAT ha confirmat  la situació d’epidèmia de grip a Catalunya, després que l’última setmana se n’hagin duplicat els casos, segons les dades aportades pel sistema PIDIRAC. En aquest moment s’observa un predomini de circulació del virus gripal del tipus A. Gairebé la totalitat dels 13 casos greus confirmats als hospitals sentinella declarants presentava factors de risc, el 85% no estan vacunats i majoritàriament evolucionen de forma favorable.

El mes d’octubre de 2014 va començar la campanya de vacunació als centres de salut per a les persones per a les quals està indicada la vacuna, d’acord amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquesta vacuna és especialment recomanada per a les persones de més de 60 anys o les qui pateixen malalties de base, com ara diabetis, obesitat mòrbida, afeccions cardiovasculars o malalties respiratòries.

L’ASPCAT recorda que encara es pot administrar la vacuna a les persones per a les quals està indicada la vacunació i no l’han rebut.  Des d’aquí es pot veure un vídeo explicatiu sobre la vacuna de la grip.

Consells per a la prevenció de la grip

Cal remarcar que les principals mesures de prevenció de la grip consisteixen a evitar la transmissió del virus i, per tant, quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús, i llenceu-lo a les escombraries. Si no disposeu de mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga. És molt important que us renteu les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns 10 o 20 segons, o un amb preparat amb alcohol, i que us les eixugueu bé, sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d’ordinador, telèfons, elements de subjecció al transport públic, i també després d’esternudar i mocar-vos. Cal ventilar sovint els espais tancats obrint les finestres, evitar el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartir el menjar ni els estris (coberts, gots, tovallons, mocadors, etc.) i altres objectes sense netejar-los degudament. I si creieu que esteu malalts quedeu-vos a casa i truqueu a CatSalut Respon, 061.

Aquí es pot veure un vídeo sobre la prevenció i recomanacions sobre la grip

Recomanacions per als pacients amb grip i les persones que hi conviuen:

Recomanacions per als pacients
• Feu repòs i vigileu l’aparició de signes d’alerta. Si teniu dificultat respiratòria o confusió mental, o si després de 4 dies encara teniu febre superior a 38ºC, truqueu al vostre centre de salut.
• Beveu força líquids per prevenir la deshidratació (aigua, brou, sucs, infusions).
• Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors de paper en tossir i esternudar, i llenceu-los després de cada ús.
• Renteu-vos sovint les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol, especialment després d’haver tossit o esternudat, d’haver menjat i d’haver donat la mà a altres persones.
• Si és possible, no compartiu l’habitació amb cap altra persona, estigueu-vos en una habitació separada de les àrees comunes del domicili. Si és possible també, l’habitació hauria de tenir ventilació directa de l’exterior.
• És recomanable que no compartiu el bany. Si això no és possible, extremeu les mesures de neteja i desinfecció després de cada ús.
• És recomanable que no sortiu del domicili si teniu febre i, almenys, no en sortiu fins a les 24 hores posteriors a la desaparició de la febre, si no preneu antipirètics. Si heu de sortir, tapeu-vos la boca i el nas.
• Eviteu el contacte proper amb altres persones. Si necessiteu estar en àrees comunes del domicili o a prop d’altres persones, tapeu-vos la boca i el nas.

Recomanacions per als cuidadors  i les altres persones que conviuen amb els malalts
• La persona malalta no ha de rebre visites.
• Si és possible, una sola persona s’ha de fer càrrec del malalt com a cuidador principal.
• Eviteu estar cara a cara amb el malalt.
• Totes les persones de la casa heu d’extremar les mesures higièniques. Renteu-vos les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol sempre que entreu en contacte amb el malalt.
• Després de rentar-vos les mans, eixugueu-vos amb paper i llenceu-lo a les escombraries. Si això no és possible, utilitzeu tovalloles diferents per a cada persona.

Recomanacions per a la neteja general del domicili
• Llenceu a les escombraries els mocadors de paper i altres objectes d’un sol ús utilitzats pel malalt, i renteu-vos les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol després d’haver-los tocat.
• Utilitzeu productes que continguin lleixiu per a la neteja de les superfícies, especialment les tauletes de nit, els poms, els interruptors i el bany. Per a la neteja de les superfícies que han estat en contacte amb la persona malalta, feu servir draps d’un sol ús o exclusius per a la zona.
• Mantingueu una bona ventilació del domicili.
• No cal que renteu per separat els llençols, els plats, els gots i els coberts utilitzats pel malalt, però és important que no els compartiu.

Switch to mobile version