Autor Futbol
11 Febrer 2015 a 10:30

La FCF convoca una vaga de competició per aquest cap de setmana

Protesten contra la nova llei de l’esport que vol aprovar l’Estat

Vaga FCF

D’esquerra a dreta: Ivan Tibau (SGE), Andreu Subies (FCF) i Gerard Esteva (UFEC) abans de comparèixer en roda de premsa // Foto: Álex Gallardo

Ja feia dies que es parlava de la possibilitat de prendre mesures per protestar contra la nova llei de l’esport que vol aprovar el govern espanyol i des d’ahir al migdia la idea ja és una realitat. La Federació Catalana de Futbol (FCF), amb el suport de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i la Secretaria General de l’Esport (SGE), han fet una crida als clubs de futbol catalans a no competir aquest cap de setmana, amb la qual cosa no es disputarà cap partit oficial i/o amistós dels que estaven programats prèviament.

El president de la FCF, Andreu Subies, parlava ahir al migdia de la decisió presa a la seu de l’ens federatiu. La raó oficial per la qual convoquen la vaga és per “la situació econòmica i jurídica actual del futbol” i “pel nerviosisme i malestar que hem copsat als clubs”, segons un comunicat emès després de la roda de premsa. I es que aquesta llei de l’esport que vol aprovar el govern estatal pretén fiscalitzar les quantitats que, com a compensació, les entitats paguen a tot el personal que hi desenvolupa alguna activitat (entrenadors, jugadors, coordinadors). És a dir: que declarin els impostos pertinents com si es tractéssin d’un salari corrent. Això, segons el president de la UFEC, Gerard Esteva, podria comportar greus problemes per l’esport català que ja s’estan donant a altres indrets d’Espanya: “Més de 400 clubs esportius a Andalusia han desaparegut com a conseqüència d’això”, va declarar.

Dóna la casualitat que la vaga de competició només afectarà als clubs que competeixen a Tercera Divisió, doncs era l’única lliga que estava programada per disputar aquest cap de setmana. Al coincidir amb la festa de carnaval tots els clubs de base i els de Primera, Segona, Tercera i Quarta Catalana tenien prevista una jornada de descans. Amb tot, s’esperava la disputa de prop de 3000 partits entre senior i categories inferiors. Partits que es van ajornar en el seu dia per diverses raons, sobretot climatològiques.

Suport a la vaga, però amb matisos 

Les reaccions per part dels clubs no s’han fet esperar i ja al migdia presidents com Josep Alcalà (UE Rubí), Juanjo Benítez (CD Masnou), Alberto Prieto (FC Santfeliuenc) o Luís Quiñonero (AE Prat) deien la seva al programa Catalunya Futbol de Radio Marca Barcelona. Tots quatre van coincidir en el suport a la mesura impulsada per la FCF: “Estem d’acord amb la mesura perquè no es normal que ens facin pagar el que ens volen fer pagar”, deia Benítez. “Ja portem diversos anys amenaçats i estem a favor de que la llei no entri en vigor”, comentava Alcalà.

Sobre els efectes de la vaga sí que existeixen opinions diferents. Alberto Prieto, en una posició més optimista, creu que “ja és bo que hi hagi una movilització”. Al seu torn, Luís Quiñonero és molt més dur: “La vaga no servirà per res”, assegurava amb rotunditat. “És una iniciativa que arriba tard i en una data en que no té sentit, doncs l’activitat romandrà paralitzada de totes maneres”. De fet, el màxim mandatari potablava proposava “una vaga indefinida fins que es resolgui tot el tema”. Els quatre presidents van mostrar el seu malestar als micròfons de Radio Marca Barcelona pel fet que assegurar a tot el personal que cobri una compensació econòmica suposaria un pes que les entitats no podrien suportar.

Els jugadors acaten la decisió

La part més afectada per aquesta mesura és, sens dubte, els jugadors dels diversos equips de Tercera Divisió, que no es podran vestir de curt aquest cap de setmana. “Entrenem cada dia pensant només en el diumenge i aquesta setmana ens haurem d’esperar”, declarava amb resignació a aquest mitjà Héctor Moreno, un dels homes forts del vestidor de la UE Rubí. Una opinió que comparteix el capità del Terrassa FC, Jaime Fuentes, que a més assegura que “diumenge jugàvem un partit maco contra el Cerdanyola”. D’altra banda, Ricard Seuma, un dels capitans de l’AEC Manlleu, creu que l’aturada pot ser bona pel seu equip: “Acabem de canviar d’entrenador i potser ens va bé per adaptar-nos millor als seus mètodes”, va dir.

En quant a la vaga en sí, els jugadors, que es van enterar cap al migdia per mitjà de les xarxes socials, acaten la decisió presa per la FCF. Seuma comenta que “a la llarga ens podem sentir perjudicats perquè, si s’acaba imposant la llei, a molts ens deixarà de sortir a compte jugar a Tercera”. En la mateixa línia Fuentes declara que “en aquesta categoria no cobrem sous com per viure i dedicar-nos exclusivament al futbol, sinó que tenim feines a part”. És per això que els jugadors també donen suport a la vaga.

Però que en pensen dels possibles efectes en una setmana en que no hi haurà l’activitat habitual? Com en el cas dels presidents, disparitat d’opinions. El capità manlleuenc Ricard Seuma creu que “potser la data no és l’adequada” i l’egarenc Jaime Fuentes també té els seus dubtes. La línia optimista la marca el rubinenc Héctor Moreno: “Si es passa de jugar 3000 partits a no jugar-ne cap serà millor que no fer res”. Una opinió que el seu company Ferran Vila va recolzar via Twitter.

Switch to mobile version