Autor Sanitat
15 Febrer 2015 a 18:00

S’amplia el nombre d’operacions amb temps màxim d’espera

El Departament de Salut vol prioritzar les cirurgies cardíaques i de càncer

Intervenció quirúrgica

Intervenció quirúrgica // Imatge del web Observatoriodelasalud.blogspot.com.es

El consell de direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) va aprovar dilluns a la tarda dues ordres que reordenen el temps d’espera màxim garantit a determinades intervencions quirúrgiques i el temps de referència d’accés a la resta de prestacions sanitàries. El Departament de Salut ha ampliat el nombre d’operacions amb temps màxim d’espera garantit de 14 a 37, prioritzant les cirurgies cardíaques (3 mesos) i de càncer (45 dies).

El temps màxim, de 6 mesos per pròtesis de genoll, maluc i cataractes, es manté. La resta d’intervencions quirúrgiques no urgents es prioritzaran en funció del criteri clínic, amb  l’objectiu que cap pacient esperi més d’un any. El Departament també s’ha fixat com a objectiu un temps d’espera màxim de 48 hores per les consultes d’atenció primària, i 30 dies (prioritat preferent) o 90 (ordinària), per l’especialitzada i les proves diagnòstiques.

Hi ha altres temps d’espera que s’han vist modificats amb l’actualització de l’Ordre, com són els 22 procediments oncològics (llevat els relatius a la pròstata, bufeta urinària no infiltrant que serà de 60 dies), que tindran un temps d’espera màxim garantit a 45 dies, i la cirurgia cardíaca valvular i cirurgia cardíaca coronària, amb un temps de màxim 3 mesos. Els pacients que a la data d’entrada en vigor d’aquesta Ordre estiguin en llista d’espera amb un temps marcat per l’anterior Decret, continuaran gaudint de les garanties establertes anteriorment mentre continuïn en llista d’espera.

Finalment, també s’han establert temps de referència segons criteris clínics i socials per les intervencions quirúrgiques, que tindran un temps d’espera de 90 dies si la prioritat és preferent, de 180 dies si és mitjana, i de 365 dies si és baixa. Aquests terminis de referència no s’aplicaran a les intervencions quirúrgiques que ja tenen garantit un termini màxim d’accés.

Switch to mobile version