Autor Economia
21 Març 2015 a 18:00

El dèficit de la Generalitat el 2014 ha estat d’un 2’54%

Equival a gairebé 5.000 milions d’euros

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas Colell // Imatge cedida pel Departament d’Economia i Coneixement

El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas Colell // Imatge cedida pel Departament d’Economia i Coneixement

Una vegada l’acord entre CiU i Esquerra ha permès tirar endavant els pressupostos pel 2015, la Generalitat ha volgut fer balanç de l’exercici anterior. En un comunicat remès dijous als mitjans, el Departament d’Economia i Coneixement posa sobre la taula algunes dades que demostren que la situació comptable de la Generalitat millora però continua sent delicada. El 2014 es va tancar amb un dèficit del 2’54% del PIB, un percentatge que en números absoluts s’aproxima als 5.000 milions d’euros. En un acte avui a Amposta, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha atribuït al dèficit fiscal aquestes dades.

Mas ha recordat que l’estat espanyol té un saldo positiu en les seves transferències a Catalunya de més de 15.000 milions d’euros. Dit d’una altra manera, Madrid es queda una quantitat equivalent al 8% del PIB català cada any. El president creu que aquests 15.000 milions que Catalunya perd anualment són determinants per entendre les xifres que presenten els comptes catalans. “Generem prou riquesa per pagar el dèficit, els serveis socials i moltes altres coses”, ha assegurat Mas, que lamenta que l’estat no s’avingui a negociar un nou model de finançament menys dolent per al Principat.

El cert és, però, que hi ha algunes inversions d’última hora que han inflat el dèficit. El Departament d’Economia, per exemple, va haver de rescatar l’empresa Cedinsa, que gestiona el tram de la C17 entre Vic i Ripoll, pagant 276 milions d’euros. Aquesta despesa, que es va produir al gener, s’ha sumat a altres d’última hora, com ara una partida per als beneficiaris de la Llei de la Dependència. En total, la Generalitat s’ha gastat més de 500 milions d’euros a última hora que han disparat la diferència entre ingressos i despeses dels comptes del 2014. Des de la conselleria d’Economia asseguren, però, que només hi ha una manera de reduir novament el dèficit: augmentant els ingressos. Per això demanen a Hisenda que “atengui les nostres exigències”.

Tot i això, la despesa total del Govern s’ha mantingut força propera a la pressupostada. De fet, l’excés de despesa ha estat només de 47 milions; el resultat de la suma de les desviacions positives i negatives. L’estalvi en el pagament d’interessos del FLA gràcies a les mesures aprovades pel ministre Montoro, que ha estat de 468 milions, ha permès eixugar part de la despesa extraordinària en Salut, que s’havia enfilat 682 milions per sobre del que estava previst.

Switch to mobile version