Autor Entitats
28 Març 2015 a 18:00

La Plataforma per la Llengua va rebre 336 queixes per discriminacions del català durant el 2014

Trip Advisor, l’empresa amb més reclamacions

La Plataforma per la Llengua va gestionar 336 reclamacions en el decurs del 2014 // Imatge del web de Plataforma per la Llengua

La Plataforma per la Llengua va gestionar 336 reclamacions en el decurs del 2014 // Imatge del web de Plataforma per la Llengua

En el decurs del 2014, la Plataforma per la Llengua va rebre un total de 336 queixes per discriminacions al català. Trip Advisor és l’empresa que més reclamacions va rebre per part dels ciutadans, tot elles per la negativa de l’entitat a publicar comentaris en català.

Segons l’informe de queixes lingüístiques publicat per l’anomenada ONG del català, el sector que més ha crescut en nombre de reclamacions és el dels negocis per internet, amb un 11,6% de les 336 gestionades en els darrers dotze mesos. Movistar, amb vuit, o les entitats financeres Banc de Sabadell, amb set, i CaixaBank, amb cinc, són algunes de les empreses més destacades. El sector més polèmic, però, és el dels serveis (17,9%), seguit pel de les administracions i organismes públics (16,4%).

En la vessant administrativa, l’Ajuntament de Barcelona ha estat una de les més reclamades sobre dèficits en l’ús del català i vulneració dels drets lingüístics dels consumidors i ciutadans amb set queixes, repartides en diverses àrees i organismes locals. El Ministeri de Foment, per la marginació del català en transports i infraestructures, en va rebre set més i l’Administració de Justícia sis, per deficiències lingüístiques en tràmits judicials o en els registres civils.

En conjunt, l’Administració central espanyola, aclaparant el 50,9% de les queixes del sector, ha superat amb claredat a l’administració autonòmica catalana (27,3%) i la local (18,2%).

Si l’agrupació de les reclamacions es fa per motius, les deficiències en l’ús del català en l’atenció oral i escrita han tornat a ser la motivació més freqüent de les queixes del 2014 amb un 29,8%. Just darrere, la publicitat (21,7%), la retolació comercial (14,6%) i els serveis web (14,3%).

Les actuacions dutes a terme per part de la Plataforma per la Llengua han extret els seus fruits a empreses com Fotocasa i Nespresso, que han incorporat el català als seus webs, o les cadenes de supermercats Dia i Alcampo, que s’han compromès a usar el català en els seus portals en un futur proper.

Switch to mobile version