Autor Societat
2 Març 2015 a 14:30

La Taula de l’Aigua rebat el portaveu de Ciutadans Terrassa

Cal centrar el debat en el tipus de gestió

Javier González, portaveu de Ciutadans de Terrassa// Imatge cedida per C’s Terrassa

Javier González, portaveu de Ciutadans de Terrassa// Imatge cedida per C’s Terrassa

En resposta a les declaracions de Javier González, portaveu de Ciutadans de Terrassa, en les que assegurava que “en el tema de la concessió d’aigua no es tracta de públic o privat, es tracta d’eficiència i sensibilitat”, la Taula de l’Aigua s’ha manifestat assegurant que sí que cal centrar el debat en quin model de gestió volen els terrassencs.

La Taula de l’Aigua de Terrassa ha demanat a Ciutadans que s’informi abans de fer acusacions parlant de “populismes que volen destruir-ho tot”, i no només comptar amb la informació facilitada per l’empresa privada Mina d’Aigües de Terrassa, S.A.

L’entitat assegura que aprofitar el “know-how”, el factor humà i tècnic “és compatible amb una gestió pública. És qüestió de voluntat política”. Afirmen que aquest aspecte “podria quedar garantit amb la subrogació de la plantilla i el manteniment, com a mínim, de les mateixes condicions econòmiques i laborals que tinguin fixades en el conveni col·lectiu”.

La Taula de l’Aigua defensa una Gestió Pública perquè “estem davant d’un monopoli natural, en el qual la competència i lleis del mercat només funcionen en el moment de la concessió”; perquè “l’aigua és un bé imprescindible per la vida amb el qual no s’ha de fer negoci”; i perquè “l’objectiu de l’empresa privada és la maximització de beneficis i el repartiment de dividends entre els seus accionistes, la qual cosa comporta opacitat, encariment, descuidar les inversions en infraestructures, i altres repercussions mediambientals”.

Demanen una Gestió Pública d’un bé comú amb el control de la ciutadania i els objectius de millorar la qualitat de l’aigua sense encarir-la, mantenint de manera òptima l’estat de la xarxa i garantint-ne el seu accés universal ja que és un dret reconegut per les Nacions Unides, més enllà “de la cairat en forma de fons socials”.

L’entitat assegura que actualment, el 90% de les ajudes econòmiques de la Tarifa Social de l’aigua són a càrrec de l’Ajuntament, i només el 10% és aportat per la Fundació Mina. Apunten també altres dades com per exemple que les pèrdues d’aigua a Terrassa arriben al 25% enfront de gestions públiques com a Mataró on només són del 8%; que a Terrassa queden més de 400Km de canonades causants d’aquestes pèrdues per substituir; que ara qui controla la gestió de l’empresa de la Mina Pública d’Aigües de Terrassa és Agbar, la mateixa empresa que controla el 80% de la gestió de l’aigua a Catalunya; i que segons un estudi de FACUA, l’Àrea Metropolitana de Barcelona – on la gestió de l’aigua també és controlada per Agbar – té les tarifes de l’aigua més cares de tot l’Estat Espanyol.

Finalment, emplacen a Javier González a un debat públic i seriós sobre quina gestió seria la més convenient a la ciutat de Terrassa “més enllà del populisme, ara sí, al que ens tenen acostumats tots aquells que eviten la transparència i la defensa del Bé Comú”.

Switch to mobile version