Autor Economia
3 Abril 2015 a 12:00

Els costos laborals a Espanya són 3 cops menors que a la UE

PIMEC en fa una valoració positiva

Monedes d'euro

Monedes d’euro // Imatge del web Wikimedia Commons

Els costos laborals total per hora efectivament treballada, se situen de mitjana en 21,3€ a Espanya, un 0,4% més que l’any anterior, i un 9,8% més que al 2008. D’altra banda, al conjunt de la Unió Europea, el cost laboral total per hora efectiva se situa en 24,6€, després d’un augment interanual del 1,4% i un increment del 14,4% respecte el 2008.

Aquesta diferència del cost salarial per hora efectiva de treball entre Espanya i Europa suposa que d’ençà de l’inici de la crisi econòmica, els costos laborals han augment a Espanya en un 9,8% mentre que al conjunt de la Unió Europea s’han vist augmentats en un 14,4%.

Pel què fa a als grans sectors econòmics, la indústria és on els costos són majors de mitjana a Espanya23,5€ l’hora efectiva –, seguida per la construcció20,8€ l’hora efectiva –, i els serveis20,2€ l’hora efectiva –. En relació al conjunt de la Unió Europea, el cost per hora efectiva de treball a la indústria se situa en 25,5€, seguida del sector dels serveis amb 24,3€ l’hora efectiva, i la construcció amb 22€ l’hora efectiva.

D’altra banda, els diferents components dels costos no laborals representen un 26% del total dels costos per hora efectiva de treball a Espanya, i d’un 24,4% pel que fa al conjunt d ela Unió Europea.

En conclusió, PIMEC valora positivament la moderació dels costos laborals a Espanya en comparació amb la resta de la Unió Europea, donat que suposa un increment de la competitivitat espanyola després d’anys de pèrdua continuada. No obstant això, PIMEC lamenta que no s’hagin reduït els costos per cotitzacions a la Seguretat Social, ja que farien possible l’impuls de la contractació.

Switch to mobile version