Autor Societat
19 Abril 2015 a 16:30

Els embassaments de les conques internes tenen unes reserves del 94%

Les necessitats globals estan cobertes per 18 mesos

Llosa del Cavall

Llosa del Cavall / Imatge del web de la Generalitat de Catalunya

A mitjans d’abril, els embassaments de les conques internes catalanes se situen al 94% de la seva capacitat, amb 650 hm3 d’aigua emmagatzemats – la capacitat màxima de les conques internes són 694 hm3 – segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Aquests són uns registres molt superiors als registrats fa un any, quan els embassaments estaven al 82% amb 568 hm3 , i també més elevades que a finals de febrer, quan les reserves estaven al 89% i 619 hm3 emmagatzemats. En resum, en el darrer més l’increment de reserves ha estat d’uns 30 hm3  , una quantitat equivalent a la meitat de la capacitat de producció de la dessalinitzadora del Llobregat.

L’embassament amb un major increment de reserves ha estat el Darnius Boadella, que a finals de febrer estava al 79%  i amb 48 hm3  – dades molt similars a les de fa un any –, i actualment se situa al 96% de la seva capacitat amb 59 hm3 . Amb aquest volum de reserves, tant les demandes d’abastament com les de reg estan garantides per al període d’un any.

El sistema Ter-Llobregat, per la seva banda, ha guanyat en el darrer mes prop de 20 hm3 , passant del 90% i 553 hm3 de finals de febrer al 94% i 572 hm3 actuals. Aquests registres contrasten amb els de l’any passat, quan el sistema estava al 81% i 497 hm3 .

Finalment, l’embassament de Foix registra un volum màxim – 100% i 3,7 hm3  tant ara, com fa un mes, mentre que el sistema Siurana-Riudecanyes també ha registrat un lleuger increment aquest mes passant del 80% i 14 hm3 de fa 30 dies, al 88% i 15 hm3 actuals. De manera contrària a la resta d’embassaments, aquest comptava amb unes reserves superiors l’any passat, concretament d’un 92% i de 16 hm3 .

Globalment, les demanes ordinàries de les conques internes estan garantides per 18 mesos. No obstant això, els esforços durant aquesta primavera es centraran en una gestió eficient dels recursos per tal d’evitar danys en cas d’episodis de pluges intenses, tenint en compte que la primavera és l’estació de l’any on es registres més pluges.

És per aquest motiu que els embassaments disposen de resguards de seguretat per assumir possibles aportacions d’aigua des de capçalera, i així comptabilitzar la gestió de l’avinguda amb la preservació de reserves per satisfer les demandes el màxim de temps possible.

Switch to mobile version