Autor Política
25 Maig 2015 a 14:00

CiU es torna a imposar a la Diputació de Barcelona però amb un escenari més plural

Malgrat CiU es torna a imposar amb un 27,5%, enguany haurà de lidiar amb un ple més fragmentat

Malgrat CiU es torna a imposar amb un 27,5%, enguany haurà de lidiar amb un ple més fragmentat // Imatge del web de la Diputació de Barcelona

Després de la passada nit electoral, la composició política del Ple de la Diputació de Barcelona ha quedat de la següent manera: CiU obté 14 diputats, ERC-AM 11, PSC-CP 10, ENTESA 8, PP 3, C’s 3 i CUP-PA 2.

En total la Diputació té 51 diputats; obligatòriament també són regidors o alcaldes perquè és a través de les eleccions que es determina quins dels electes municipals ocupen el lloc de diputat. Aquest procés es coneix com a elecció indirecta, perquè els ciutadans no escullen directament els diputats, sinó a través dels comicis municipals.

La distribució d’aquests diputats es fa per partits judicials i de manera proporcional al nombre de residents. D’aquesta manera, la demarcació de Barcelona es divideix en 14 partits judicials d’on s’escullen el total de 51 diputats, repartits de la següent manera: Barcelona 18, l’Hospitalet de Llobregat 6, Sabadell 4, Terrassa 4, Granollers 3, Mataró 3, Sant Feliu de Llobregat 3, Manresa 2, Arenys de Mar 2, Vic 2, Berga 1, Igualada 1, Vilafranca del Penedès 1, i Vilanova i la Geltrú 1.

Un cop constituïts tots els ajuntaments, la junta electoral de la zona distribueix els llocs dels diputats que corresponguin a cada partit d’acord amb els vots obtinguts i aplicant-hi el sistema d’Hondt.

Així, en relació als resultats obtinguts la passada nit, Convergència i Unió s’ha endut els diputats únics de Berga, Igualada, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú; mentre que el partit judicial d’Arenys de Mar ha decidit que tant CiU com ERC passin a tenir un diputat cadascun, de la mateixa manera que succeeix a Manresa i Vic.

Les localitats de Granollers i Mataró tindran un representant de CiU, un d’ERC i un del PSC. Els quatre diputats de Sabadell, per la seva banda, es reparteixen entre CUP, ERC, PSC i Entesa; i a Terrassa entre CIU, ERC, PSC i Entesa.

Al partit judicial de Barcelona, Entesa ha guanyat amb 5 diputats, un més que CiU. El PSC, PP, ERC i CUP sumen 2 diputats mentre que la CUP n’aconsegueix un.

Pel què fa a Hospitalet de Llobregat, ha guanyat clarament el PSC amb dos diputats més que C’s, Entesa, PP i ERC que en sumen un. A Sant Feliu també s’imposa el PSC amb dos diputats per davant dels aconseguits per ERC.

Malgrat la constitució de la Diputació depèn de la constitució de tots els ajuntaments – i això varia segons els recursos contenciosos electorals contra la proclamació d’electes – es preveu que el ple constitutiu de la Diputació de Barcelona es celebri al mes de juliol.

Switch to mobile version