Autor Societat
18 Maig 2015 a 17:00

L’Altraveu de Castellar del Vallès segueix denunciant els censos feudals del municipi

Demanen a l’Ajuntament que assessori als afectats

Panoràmica de Castellar del Vallès

Panoràmica de Castellar del Vallès // Imatge del web de l’Ajuntament de Castellar del Vallès

El 26 de febrer del 2008, L’Altraveu va presentar la primera moció sobre els censos reials a Castellar, encetant així un debat fins aleshores inexistent al consistori sobre el cobrament de drets feudals que podia arribar fins al 4% del valor cadastral dels immobles amb aquestes càrregues.

Segons un altre comunicat de L’Altraveu emès l’any 2009, “el senyor feudal de Castellar (…) Don Carlos de Fontcuberta y Balaguer” es va beneficiar d’una elevada quantitat de diners mitjançant el cobrament de censos feudals per a hipoteques de finques heretades dels seus avantpassats. Des de L’Altraveu van assegurar que els constava que el senyor Fontcuberta havia fer una llista de les finques en les quals encara no havia vist executada la seva demanda “i havia enviat una carta a través del jutjat al·legant el seu dret a cobrar el cens i amenaçant de passar a la via judicial” si no rebia la quantia exigida.

La moció presentada per L’Altraveu en la qual es demanava instar al Parlament de Catalunya a la modificació del Llibre Cinquè del Codi Civil de Catalunya relatiu als drets reals per a l’abolició definitiva dels drets de cens, no va prosperar i només va obtenir els vots a favor de L’Altraveu i ERC.

Des de L’Altraveu destaquen que “aquests suposat drets s’emparen en el llibre Vè del Codi civil català” i “ni les reformes de l’any 1990 amb el govern de CiU, ni les del 2006 amb el tripartit (PSC, ICV-EUA, ERC) havien abolit aquest dret”.

Ara però, el Parlament ha aplicat una modificació que, si bé no anul·la el dret, en limita molt la possibilitat de cobrar-lo. Per tal que això s’acabi complint, des de L’Altraveu asseguren que “caldrà vetllar per l’assessorament a les persones afectades” i és per això que demanen “que sigui l’ajuntament qui lideri, organitzi i assessori a les persones afectades per tenir cobertura jurídica i institucional per tal de fer efectiva la redempció dels censos”.

Switch to mobile version