Autor Societat
16 Maig 2015 a 13:00

Les bosses de plàstic amb nanses es pagaran al 2016

Des del 2007 ja se n’ha reduït un 50% el consum

Reunió de la comissió tècnica del Pacte per la Bossa // Imatge del web Gencat.cat

Reunió de la comissió tècnica del Pacte per la Bossa // Imatge del web Gencat.cat

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC), en el marc del Pacte per la Bossa, ha arribat a un acord amb el sector comercial per fer pagar als clients les bosses de plàstic d’un sol ús a partir del gener de 2016. Josep Maria Tost, director de l’ARC, va afirmar que “aquest acord és fruit del consens i el diàleg amb els comerciants”, que “són conscients que la bossa és un producte i s’ha de fer pagar” i que “permetrà que Catalunya torni a ser pionera en matèria ambiental”. D’aquesta manera, Catalunya s’avança a la decisió europea de prohibir la gratuïtat de les bosses de plàstic de nanses abans del 2018.

A partir d’ara s’encetarà un període d’adaptació, mentre l’acord s’introdueix a la normativa, en que s’animarà els ciutadans a utilitzar elements alternatius per transportar els productes que comprin, com cistells, bosses de ràfia o carros de la compra, aspecte que de fet la ciutadania ja ha anat adoptant en els darrers temps. A més de les bosses de plàstic, la comissió ha debatut sobre la possibilitat d’estudiar l’impacte quantitatiu de les safates d’un sol ús i de les bosses de secció, i afavorir-ne la reducció.

El Pacte per la Bossa, signat el 2009, és un pacte entre el Govern de la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i l’Estat que per primera vegada va establir un marc de col·laboració per reduir el consum bosses de nanses d’un sol ús en un 50% l’any 2012. L’objectiu es va assolir i es va passar de les 327 bosses anuals per càpita a les 156. Tot i així, el comportament desigual entre els diversos sectors comercials van fer plantejar la necessitat d’un consens de totes les parts.

En el marc del Programa de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20) es vol reduir el consum de bosses a Catalunya, en concret, reduir per a l’any 2016, respecte als nivells de 2007, les bosses comercials amb nanses d’un sol ús de plàstic no compostable en un 90%, en l’àmbit del comerç de gran distribució, i en un 50% en l’àmbit del comerç urbà. Més enllà, es busca disminuir, per a l’any 2020, un 90% de la totalitat de bosses comercials amb nanses d’un sol ús de plàstic no compostable en tots els sectors comercials.

Les bosses, a més de consumir recursos en la fase de producció, comporten altres impactes sobre el medi; poden arribar a ser consumides pels animals o obstruir canonades i conductes, i fins i tot arribar al mar amb greus conseqüències sobre els ecosistemes marins. Es calcula que al fons de la Mediterrània hi ha uns 250.000 milions de petites peces de plàstic i 500 tones addicionals de residus de plàstic dissolts flotant per la superfície.

La comissió tècnica del Pacte per la Bossa està composada per l’Associació Espanyola de Cadenes de Supermercats (ACES), l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (ANGED), l’Associació Espanyola de Distribuidors, Autoserveis i Supermercats (ASEDAS), la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), l’Associació Espanyola de Fabricants de Bosses de Plàstic (AEFBP) i la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC).

Switch to mobile version