Autor Societat
14 Maig 2015 a 16:00

ONCE demana millores en les apps mòbils

Volen que estiguin adaptades a persones amb discapacitats

Logo d'ONCE // Imatge cedida per ONCE

Logo d’ONCE // Imatge cedida per ONCE

L’ONCE aprofitarà el Dia d’Internet, el proper 17 de maig, per fer una crida als desenvolupadors d’apps perquè tinguin en compte en els seus dissenys a totes les persones i incorporin a les seves aplicacions els conceptes d’accessibilitat universal i disseny per a tothom. L’organització vol conscienciar sobre la necessitat que l’accessibilitat universal i el disseny per a tothom sigui una realitat, especialment per a les persones amb discapacitat.

L’organització ha volgut fer visible el progressiu acostament dels dos principals sistemes operatius de tecnologia mòbil, el iOS per a dispositius d’Apple i Android per als smartphone, cap a aquesta accessibilitat global necessària, mitjançant l’oferta d’aplicacions que poden ser utilitzades per tots de forma autònoma.

Per exemple, en el cas de la discapacitat visual, en ambdues plataformes es troben disponibles de forma gratuïta diverses app desenvolupades, en aquest cas, pel Centre de Recerca, Desenvolupament i Aplicació Tiflotècnica (CIDAT) de l’ONCE. Entre elles, es troben el Gestor ONCE de Llibres Digitals (GOLD), que permet la descàrrega i reproducció de llibres digitals en format Daisy (àudio digital accessible) de la Biblioteca Digital de l’ONCE (BDO). L’app, que està al mercat des de febrer, ja compta amb 2.500 descàrregues.

Un altre exemple el trobem en l’aplicació AudescMobile, desenvolupada per l’ONCE a través del CIDAT, gràcies a la col·laboració i el treball conjunt dut a terme amb la Fundació Vodafone Espanya. Aquesta app permet accedir a l’audiodescripció de pel·lícules, sèries i continguts audiovisuals, el que ha suposat que cada vegada hi hagi més pel·lícules d’estrena al cinema accessibles per tots des del mateix moment de la seva estrena a la gran pantalla.

El Comunicador Tàctil ONCE (CTO) és una altra de les app gratuïtes disponibles en iOS i Android. Es tracta d’un programa d’ajuda a la comunicació per a les persones amb sordceguesa, amb una pèrdua auditiva que no els permeti la comprensió dels missatges parlats i una discapacitat visual en diferent grau, amb els seus interlocutors, utilitzant com a canal el seu smartphone o tablet. Recentment, el CTO ha rebut el Premi d’Investigació en Deficiències Auditives concedit per FIAPAS.

Tot i aquestes iniciatives, les persones amb discapacitat encara segueixen trobant serioses dificultats en determinats continguts de la xarxa, com barreres d’accessibilitat a algunes xarxes socials, l’emmagatzematge al núvol, o la realització de serveis de la vida diària, entre altres.

A més, avui l’ONCE farà diversos tallers d’apropament als smartphones i a les aplicacions més utilitzades pels terminals mòbils. Els destinataris d’aquestes activitats seran els afiliats més grans. Els tallers seran a l’ONCE Barcelona a les 12 del migdia a la Sala de Juntes de la 4a planta, a l’ONCE Girona a les 5 de la tarda a la Sala Polivalent, i a l’ONCE Tarragona a les 6 de la tarda a la Sala de Manualitats. Ahir a les 6 de la tarda es va fes la presentació de l’aplicació síntesis de veu gratuïta per a persones cegues NVDA en llengua catalana a la seu de l’ONCE a Barcelona.

Switch to mobile version