Autor Societat
1 Maig 2015 a 09:00

Primer de maig

En honor als màrtirs de Chicago

Imatge de la web de la CNT

Imatge de la web de la CNT

Avui 1 de maig se celebra el Dia Internacional dels TreballadorsPrimer de maig, la festa del moviment obrer arreu del món, i que s’aprofita, habitualment, per a diverses reivindicacions socials i laborals. Se celebra, per decisió del Congrés Obrer de París de la Segona Internacional, des de l’any 1889.

Avui és un dia d’homenatge als anomenats Màrtirs de Chicago. Havia començat una vaga general el dia 1 de maig de 1886, i el dia 4 hi havia un acte a la plaça de Haymarket (Chicago, Estats Units) que la policia va reprimir brutalment, sota el pretext que un obrer havia assassinat un policia. Van ésser executats 5 obrers anarquistes després de processos judicials irregulars i tortures, i des de 1889 se celebra el Dia Internacional del Treballador en memòria de la tragèdia de Haymarket. El 1886, una part del sector patronal va accedir a concedir la jornada de 8 hores, motiu pel qual s’havia iniciat aquesta vaga.

Un dels executats, Albert Richard Parsons, va pronunciar aquesta frase abans de ser sentenciat: “Els principis fonamentals de l’anarquia són: l’abolició del salari i la substitució de l’actual sistema industrial i autoritari pel sistema de la lliure cooperació universal, únic que pot resoldre el conflicte que es prepara. La societat actual només viu per mitjà de la força. Si he d’ésser penjat per les meves idees anarquistes, penjin-me“.

Switch to mobile version