Autor Cultura
14 Maig 2015 a 14:30

Vacarisses celebra la Festa Major Petita – Festivitat de Sant Felip Neri i Festa de la Vaca

Serà els caps de setmana del 16 i al 17 i del 22 al 24 de maig

Festa Major Petita de Vacarisses

Festa Major Petita de Vacarisses // Imatge del web de l’Ajuntament de Vacarisses

Vacarisses celebra en dos caps de setmana d’aquest mes de maig la seva Festa Major Petita – Festivitat de Sant Felip Neri i Festa de la Vaca. Al ple extraordinari del passat 28 d’abril, l’Ajuntament de Vacarisses va acordar, per unanimitat, iniciar els tràmits per declarar la Festa Major Petita – Festivitat de Sant Felip Neri i Festa de la Vaca com a Festa d’Interès Local i que s’inclogui al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. L’objectiu és aconseguir que la Festa Major Petita esdevingui una celebració de referència a la comarca.

Aquest cap de setmana, del 16 al 17, inclou la Fira de Maig de la urbanització de Can Serra, així com diversos actes per la Diada de la Gent Gran del municipi. També hi haurà espai per al jovent, amb una jornada d’SkatePark i una cursa i caminada per al viatge de 6è de l’Escola Pau Casals, a més de la cloenda del cicle de concerts Va de Música, amb l’actuació d’Alba Careta Trio.

El segon cap de setmana de Festa Major s’encetarà divendres 22 de maig, amb un concert coral i el festival VIMVA (Vivències Musicals a Vacarisses). La programació de dissabte estarà marcada per la Fira del segle XVIII, que ens transportarà a la Vacarisses de fa 300 anys i que, com a novetat d’enguany, s’allargarà fins al vespre. L’ambientació s’aconseguirà gràcies a la fira d’època i a un seguit d’activitats complementàries, com jocs infantils del 1700 i recorreguts amb carros de rucs. També s’han organitzat unes visites guiades al Castell i al Museu-Arxiu de l’Església de Sant Pere.

A la programació de la Festa Major Petita de 2015, també hi tindrà cabuda l’esport, amb el VI Cross Escolar i la V Crono pujada El Cingle, i el teatre, amb la representació de La Blancaneus, a càrrec del Grup de Teatre Jove de Vacarisses.

La llegendària Festa de la Vaca

Al vespre del mateix dissabte, la festa continuarà amb la Baixada de la Vaca, on, entre altres activitats, s’escenificarà la Llegenda de la revolta de la Vaca, que, l’any 2008, va servir per recuperar aquesta celebració. Aquesta llegenda narra que, a principis del segle XVIII, al Castell de Vacarisses, vivia el senyor d’aquestes terres, Llopis Amat. Eren temps de penúries, a causa de la sequera que assolava la comarca, de manera que el poble passava gana, excepte el senyor, que vivia en l’opulència. Per tot plegat, la gent no se l’estimava. Un dia, un noi vacarissenc va entonar uns versos sobre la inhumanitat d’en Llopis Amat. En escoltar-los, el senyor va sentir tanta tristor que va decretar que el noi no sortís del Castell fins passades trenta-sis llunes plenes. Un cop transcorregut el càstig, va prometre, davant de tot el poble, que tant ell com els seus successors donarien una vaca per reparar tot el mal causat fins llavors. Per recordar el triomf del poble sobre el senyor, es baixa una vaca des del Castell de Vacarisses fins al nucli, on es cou durant tota la nit de dissabte per oferir-la al dia següent, al dinar popular de l’Aplec de la Vaca. Tant la Baixada de la Vaca com l’aplec estan organitzats per la Regidoria de Cultura i la Coordinadora d’Entitats de Vacarisses per la Baixada de la Vaca.

Switch to mobile version