Autor Cultura
26 Juny 2015 a 17:00

La creació contemporània i de casa, bases de la nova programació del CAET

La ocupació global assoleix el 91%

Foto de família de la presentació de la nova temporada del CAET

Foto de família de la presentació de la nova temporada del CAET // Foto: Anna Mestre

 Aquest migdia el Centre d’Arts Escèniques de Terrassa ha presentat la nova temporada del setembre al novembre del 2015 al Teatre Principal. L’acte ha estat presidit pel director del CAET, Pep Pla; el regidor de Cultura, Jordi Flores; i la responsable de Xarxa Terrassa, Marta Huguet.

Jordi Flores ha encetat el torn d’intervencions assegurant que “Terrassa és una ciutat que estima la cultura” i la cultura entesa com a innovació, fet que queda palès amb les edicions del Festival Terrassa Noves Tendències. Flores ha explicat que aquesta innovació no només es basa en “explorar noves formes, nous llenguatges i noves oportunitats pels nous creadors, sinó també l’impuls d’aquest sector econòmic”.

El regidor també ha destacat el 91% de la ocupació mitjana global del CAET durant el primer trimestre del 2015, el 90% aconseguit i mantingut per quart any consecutiu al Teatre Principal, i ha facilitat l’increment del 7% d’ocupació del Teatre Alegria que es situa al 89%. Flores també ha destacat la segona edició del MART i del Festival Poètic Elixir, que enguany ha aconseguit reunir el doble d’espectadors que la primera edició. El regidor ha finalitzat la seva intervenció agraint a les institucions i als artistes la possibilitat de “consolidar Terrassa com a capital cultural”.

Marta Huguet, responsable de Xarxa Terrassa, ha agraït al CAET i a l’Ajuntament la possibilitat de programar espectacles familiars per cinquè any consecutiu; enguany amb la novetat que les peces ocuparan tant el Teatre Principal com el Teatre Alegria.

Després de la Festa d’inici el 27 de setembre al matí al Parc de Sant Jordi, el primer espectacle serà l’11 d’octubre al Teatre Alegria. Es tracta de “Rita, la rínxols”, un espectacle de titelles que versiona el conte original, a càrrec de la companyia Binixiflat Teatre de Titelles.

Més endavant, el 25 d’octubre arribarà al Teatre Principal l’espectacle “Un nou vestit nou”, una altra versió d’un conte clàssic, que la companyia Xip-Xap representarà acompanyada de cançons.

Al mes de novembre, concretament el dia 15, la companyia Pa Sucat interpretarà al Teatre Alegria l’espectacle “El vestit nou de la caputxeta amb botes”. Aquest és una barreja de tres coneguts contes infantils que els artistes fusionaran per fer-ne un de totalment nou. D’altra banda, el 22 de novembre, la companyia Sim Salabin durà al Teatre Principal l’espectacle “Les set cabretes i el llop” amb la novetat que en aquesta versió del conte, la mare de les cabretes és amiga del llop.

Ja al mes de desembre arribarà al Teatre Principal “Pastorets, cap a Betlem!”, un espectacle de La Roda Produccions en la qual dos amics que pretenen explicar la conegudíssima història d’“Els Pastorets”, s’adonaran que no la coneixen tan bé com es pensaven. Finalment, per cloure la temporada, el 28 de desembre a la tarda, es celebrarà a la Plaça Vella la ja tradicional Festa de la Llufa per celebrar el dia dels Sants Innocents.

En relació a la programació d’adults, el director del CAET, Pep Pla, ha explicat que enguany es caracteritza per ser “variada, inquieta i contemporània”. Variada perquè intenta abraçar el màxim públic possible; inquieta perquè no només programa aquells títols amb èxit assegurat, sinó també “títols arriscats que puguin obrir finestres al públic”; i contemporània perquè segueix la línia tenetera i del CAET en la qual tant creadors com artistes comencen amb la pàgina en blanc i són contemporanis, “són vius”.

La recepta de la programació és l’habitual, combina grans èxits de Barcelona que es representaran al Teatre Principal, amb peces que demanen més intimitat i que responen a una línia més tenetera que s’ubicaran al Teatre Alegria i a la Sala Maria Plans. El director del CAET també ha destacat en relació als preus que enguany es manté el programa Apropat cultura, la col·laboració amb Escena 25, i els abonaments del CAET per tal que les entrades estiguin a l’abast de tothom.

El 20 de setembre, s’estrenarà la temporada amb “Els veïns de dalt”, una comèdia escrita i dirigida per Cesc Gay i interpretada per Nora Navas, Jordi Rico, Àgata Roca, i Pere Arquillué. Es tracta de l’òpera prima teatral de Gay que intenta retratar la societat i les pors de la vida en parella a través de la comunitat de veïns.

El dijous 1 d’octubre s’inaugurarà el Festival TNT amb l’espectacle “The blind poet” de la mà de Jan Lauwers & Needcompany. Amb aquest muntatge, el dramaturg belga, guardonat amb el Premi a la Trajectòria Lleó d’Or a la Biennal de Venècia 2014, parteix dels arbres genealògics dels artistes de la seva companyia per tal d’escriure una història basada en les seves nacionalitats, cultures i llengües.

El 18 d’octubre arribarà al Teatre Principal “Vilafranca”, l’obra que completa la trilogia de Jordi Casanovas sobre la identitat catalana. Es tracta d’un espectacle original tant pel que fa a la producció, la primera dels Teatres Amics, com a la creació, un procés conjunt entre actors i director. Un muntatge realista que segons Manel Barceló, un dels actors, demostra que “el teatre és innovador però sempre torna a les arrels”.

“Penso en Yu” serà la peça que omplirà el Teatre Alegria el 25 d’octubre després que aquest 1 de juliol s’estreni a la Sala Beckett dins el marc del Teatre Grec. L’espectacle, dirigit per Imma Colomer, interpretat per Pep Farré, Fina Rius i Mar Ulldemolins, i coproduït pel CAET, desenvolupa la història d’una dona de 50 anys que, en plena crisi existencial,  es veu trasbalsada per una notícia sobre l’alliberament del periodista xinès Yu Dongyue en plena trama de la matança de Tiananmen l’any 1989.

Els dies 6 i 7 de novembre, l’actriu Carme Pla omplirà d’“Humor humà” la Sala Maria Plans. Aquest espectacle recull un conjunt de contes teatralitzats de grans autors com Pere Calders, Santiago Rusiñol, Jesús Moncada i Josep Carner, units pels enginyosos aforismes de Joan Fuster. Un muntatge dirigit per Marta Pérez i amb vestuari de Mamen Duch; per tant, una peça amb el segell de T de Teatre.

Seguidament, el diumenge 8 de novembre arribarà al Teatre Principal “73 raons per deixar-te”, un musical de Guillem Clua amb composicions del terrassenc Jordi Cornudella. Després de l’èxit d’“Smiley”, comèdia revelació de l’any passat, Clua torna amb una altra comèdia romàntica, en aquesta ocasió en format musical i dirigida per Elisenda Roca. Els encarregats d’interpretar aquest espectacle seran Mercè Martínez, Abel Folk, Marc Pujol i Mone.

De cara al 14 de novembre, el Teatre Alegria acollirà el nou muntatge de Piero Steiner i Ernesto Collado anomenat “CONSTRUCTIVO, acción demoledora para Inversiones utópicos”. En aquest espectacle, farcit d’humor i humanitat que es va convertir en un èxit a l’escena underground suïssa, dos professionals de la construcció expliquen al públic la seva visió del món tot jugant amb les estructures i arquitectures que els envolten.

El 21 de novembre, el teatre documental de “Nadia” arribarà al Teatre Alegria amb tota la seva màgia i intensitat. Aquest muntatge es revela com a una veritable experiència per als espectadors que assisteixen al relat de la vida de Nadia, una dona afganesa que després de quedar malferida a la guerra civil del seu país, es va haver de fer passar per un home durant 10 anys per tal de sobreviure al règim dels talibans. Un relat en primera persona, emmarcat dins el Festival TNT, que tothom hauria de viure.

L’endemà, arribarà a la Sala Maria Plans “Nidea”, un espectacle ideat, creat i interpretat per Xavier Estrada que va néixer com a treball final del ballarí. El muntatge, que barreja moviment, humor, teatre d’objectes i videoart, fa una revisió de tot el que succeeix quan un individu intenta muntar un moble d’una coneguda cadena sueca com a metàfora del que significa enfrontar-se als reptes.

Finalment, el 29 de novembre el testimoni de Neus Català arribarà a l’escenari del Teatre Alegria de la mà de l’actriu Mercè Arànega. “Neus Català, un cel de plom” és una adaptació teatral de la novel·la de Carme Martí sobre la vida de Neus Català, la darrera supervivent catalana del camp d’extermini de dones de Ravensbrück.

Switch to mobile version