Autor Cultura
4 Juny 2015 a 17:00

S’inaugura la nova exposició al Castell de Cartoixa dedicada al Bisbat d’Ègara

La mostra es podrà veure fins al febrer de 2016

Recreació virtual del Bisbat d'Ègara

Recreació virtual del Bisbat d’Ègara // Imatge cedida per l’Ajuntament de Terrassa

Avui a la tarda, el Museu de Terrassa inaugura la seva nova exposició de llarga durada al Castell de Cartoixa. En aquesta ocasió, dedicada al Bisbat d’Ègara, institució fonamental en el desenvolupament de la ciutat durant tota l’Alta Edat Mitjana. L’acte serà presidit pel regidor de Cultura en funcions, Amadeu Aguado, i es podrà veure fins al 28 de febrer del 2016.

La mostra s’emmarca en la commemoració del 1.400 aniversari del concili egarenc i coincideix amb la presentació de la candidatura a patrimoni de la humanitat de les pintures alt medievals del conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere. Amb aquesta exhibició, l’Ajuntament continua donant a conèixer aquest conjunt, un dels més excepcionals de la cultura cristiana europea.

“El Bisbat d’Ègara” pretén ser una continuació del cicle endegat l’any 2010 amb l’exposició “L’Istme de Sant Pere. L’ocupació d’un territori”. Una mostra que explicava qui vivia, com s’organitzava i quina era l’evolució territorial que avui ocupen les esglésies de Sant Pere abans de la formació de la Seu d’Ègara. Aquesta nova mostra, reprèn el discurs i abasta un període molt més curt de quatre segles, del V al VIII, és a dir, el període en que les esglésies de Sant Pere es van convertir en Seu d’Ègara.

Tot comença prop de l’any 450, quan el bisbe Nundinari de Barcelona va segregar la seva diòcesi en dues parts creant la d’Ègara. I s’explica com a poc a poc, es va anar configurant un important conjunt episcopal.

L'exposició també comptarà amb una mostra d'objectes de l'època del fons del Museu de Terrassa

L’exposició també comptarà amb una mostra d’objectes de l’època del fons del Museu de Terrassa // Imatge cedida per l’Ajuntament de Terrassa

Un dels plafons temàtics de l’exposició recull el magnífic i únic llegat arqueològic, arquitectònic i artístic conservat de l’antic  bisbat; en relata l’estructura i organització tant dels bisbats com de les seus episcopals entre els segles V i VIII, la creació del Bisbat d’Ègara, el seu desenvolupament i als seva extinció. A més, també inclou informació detallada de l’arquitectura i de les pintures murals del conjunt, dedicant especial atenció a la iconografia i a la indumentària dels personatges representats.

L’exposició també recull alguns objectes arqueològics del fons del Museu de Terrassa d’aquest període, com ara un plat, aplics de llàntia, vitralls, una àmfora, anells, denes de collarets i arracades. La mostra es completa amb un audiovisual descriptiu i una recreació visual del conjunt i de les pintures de les tres esglésies.

Com a complement d’aquesta nova exposició, s’ha dissenyat un espai didàctic, adreçat principalment a famílies, amb diversitat de propostes com ara un joc de memòria amb imatges de la seu, disfresses, material de dibuix i passatemps. Els assistents també podran respondre un qüestionari que, si responen correctament, els permetrà gaudir de dues entrades gratuïtes per a visitar la Seu d’Ègara.

Switch to mobile version