Autor Societat
27 Juliol 2015 a 16:00

131 organitzacions s’adhereixen al Programa d’Acords Voluntaris

Volen reduir el CO2

Lliurament de certificats // Imatge del web Gencat.cat

Lliurament de certificats // Imatge del web Gencat.cat

Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, i Marta Subirà, directora general de Polítiques Ambientals, van lliurar el passat dijous a la tarda els certificats d’Acords Voluntaris a les últimes 46 organitzacions que s’han adherit a aquest programa de reducció d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH), que promou el Departament de Territori i Sostenibilitat.

Els Acords Voluntaris són un segell de qualitat que poden obtenir empreses, organitzacions i institucions de Catalunya que acreditin un compromís ferm per a la reducció d’aquests gasos, responsables del canvi climàtic. A través d’aquest programa, les organitzacions es comprometen voluntàriament a elaborar cada any un inventari d’emissions i a plantejar i implantar mesures per reduir-les.

El programa va néixer a mitjans del 2010 amb l’objectiu que les organitzacions a Catalunya disposessin d’un marc on poder mostrar el seu compromís amb la reducció d’emissions de GEH. En cinc anys s’hi han adherit 131 organitzacions, la majoria de les quals han optat per accions encaminades a la reducció del consum energètic, amb la reducció de costos associada.

Amb els programa, les organitzacions han aconseguit millorar la competitivitat reduïnt la dependència dels recursos fòssils i la vulnerabilitat per l’increment del seu preu, estalviar reduïnt la factura energètica, aconseguir un valor afegit dels seus serveis, productes o projectes, a més del funcionament de l’organització, i millorar la gestió ambiental.

La tipologia de les organitzacions adherides és molt variada. L’empresa privada és la més representada, amb un 69%. Les organitzacions sense ànim de lucre conformen l’11%, i la resta correspon a l’àmbit del sector públic.

Des d’un punt de vista sectorial, del total d’organitzacions, la posició més destacada l’ocupen les consultories i enginyeries, especialment les dedicades a temes ambientals, juntament amb la indústria. Ocupen una posició destacada l’alimentària, la metal·lúrgica i la paperera. Altres sectors compromesos amb els Acords Voluntaris són l’administració pública, les organitzacions sense ànim de lucre i el transport. Algunes de les associacions adherides són la Universitat de Girona i MANGO.

El programa es duu a terme en tres passos: adhesió, avaluació i actuació. La majoria de les mesures posades en marxa per les organitzacions tenen com a rerefons la reducció de consums energètics, eix focal del Programa d’Acords Voluntaris, si bé la manera d’aconseguir aquest objectiu és diferent. D’acord amb les dades de tancament del manteniment en el Programa l’any 2014, les organitzacions han posat en marxa prop de 200 actuacions. D’aquestes, un 8% estan relacionades amb el combustible, un 22% tenen el seu eix en la mobilitat, i un 49% està relacionat amb l’optimització del consum elèctric. Finalment, un 17% tracten la sensibilització tant entre els seus treballadors com entre als clients.

Switch to mobile version