Autor Societat
12 Juliol 2015 a 16:00

Balanç d’una de les onades de calor més intenses de les últimes dècades

Hi ha hagut temperatures extremes a la majoria de comarques

Gràfic de temperatures // Imatge del web Gencat.cat

Gràfic de temperatures // Imatge del web Gencat.cat

L’onada de calor que ha afectat Catalunya els últims dies ha provocat temperatures extremes a la majoria de comarques, especialment entre el dissabte 4 i el dimarts 7 de juliol, dies en què els valors més elevats han superat els 40ºC. Al llarg de l’episodi, la temperatura màxima ha assolit els 40ºC a més d’un terç de les estacions de la XEMA, situades a l’interior del país i a les comarques del prelitoral Nord.
Més enllà dels valors més extrems, la temperatura s’ha mantingut clarament per sobre dels valors normals per l’època durant 13 dies, entre el divendres 26 de juny i el dimecres 8 de juliol, com a conseqüència de l’arribada d’una massa d’aire molt càlid provinent del nord d’Àfrica. La subsidència provocada per l’anticicló a les capes mitjanes i altes va afavorir l’augment de la temperatura. D’altra banda, cal tenir en compte que l’episodi s’ha produït pocs dies després del solstici d’estiu, quan la insolació és més important i el dia és encara molt llarg. A més, la nuvolositat ha estat molt escassa, fet que ha permès que la temperatura diürna assolís valors extraordinaris a Catalunya.
Els primers dies de l’episodi, del 26 al 30 de juny, la temperatura màxima ja va superar els 35 ºC a bona part de l’interior, especialment a les comarques de ponent, on puntualment ja es van fregar els 40 ºC. En canvi, en general la marinada va mantenir la temperatura per sota dels 30 ºC al litoral. Cal assenyalar que l’onada de calor no només ha afectat el sud d’Europa, sinó que els primers dies del mes es van arribar a registrar valors excepcionals de 35 a 40 ºC a diversos sectors del continent, com ara a Alemanya, Suïssa, França, Anglaterra o Holanda.
Després d’una reculada transitòria de la temperatura al llarg del dia 2, provocada per un augment de la nuvolositat, l’ambient es va tornar a fer més calorós al llarg del dia 3 i sobretot a partir del dia 4, quan es va iniciar un període de 4 dies extremadament càlids. El diumenge 5, els vents del sud-oest van provocar que la temperatura màxima superés els 40ºC extensament a les comarques del Pla de l’Estany (43,0 ºC a Banyoles com a valor més elevat), la Selva (42,9 ºC a Anglès), el Gironès (41,3 ºC a Vilablareix), l’Alt Empordà (42,0 ºC a Navata), el Baix Empordà (41,8 ºC a Verges-XOM) o la Garrotxa (42,2 ºC a Maià de Montcal-XOM). També es van superar els 40 ºC en alguns sectors de la depressió Central.
El dilluns 6 es va repetir una situació semblant, tot i que els valors superiors als 40 ºC van ser molt menys extensos. La màxima més elevada de la XEMA es va registrar a Anglès, amb 42,2 ºC. El dimarts 7, coincidint amb la jornada en què la massa d’aire era més càlida sobre Catalunya, la temperatura va ser excepcionalment alta a l’interior del país i en àrees de muntanya del Pirineu i Prepirineu, amb màximes de 40 a 43 ºC a les planes i fondalades, així com en algunes valls del Prepirineu. Destaquen els 43,0 ºC d’Artés (el Bages) o els 42,5 ºC de Tàrrega (l’Urgell). En canvi, la marinada va fer que la temperatura fos molt més suau a tota la franja litoral.
Tot i que el dimecres 8 ja es va notar un descens important de la temperatura al centre i nord del país, l’entrada de vent de mestral va fer que els valors més elevats es registressin a l’extrem sud del país, encara amb alguns valors superiors als 35 ºC a les comarques de ponent i a les Terres de l’Ebre (37,7 ºC a Aldover, al Baix Ebre). D’altra banda, el descens tèrmic va ser molt acusat a Vielha (la Val d’Aran), des dels 35,6 ºC de màxima del dia 7 fins als 19,4ºC de l’endemà. Al llarg de l’episodi, més d’un terç de les estacions de la XEMA (60 de 176) han assolit els 40 ºC de temperatura màxima.
Al llarg de l’episodi, 149 de les 175 estacions de la XEMA (85%) han superat almenys un dia el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per calor, definit com al percentil 98 de la temperatura màxima diària dels mesos d’estiu (juny-agost). Només en alguns sectors del litoral i prelitoral la temperatura s’ha mantingut per sota d’aquest llindar. Així mateix, poc més de la meitat de les estacions de la XEMA disponibles (89 de 175) han superat el llindar de calor com a mínim 3 dies consecutius, de manera que  a molts sectors del país es pot parlar d’una autèntica onada de calor.
49 de les 129 estacions de la XEMA que tenen més de 10 anys de dades han igualat o superat la temperatura màxima absoluta de la seva sèrie entre els dies 5 i 7 de juliol. Es tracta d’un 38% de les estacions, un percentatge molt elevat, fet que demostra la gran magnitud d’aquest episodi, com a mínim pel que fa als valors extrems. Els dies 5 i 6, els rècords es van concentrar a les comarques del nord-est, ja que el vent del sud-oest va fer que la temperatura es disparés al litoral i prelitoral, amb alguns valors de 40 ºC fins gairebé arran de mar a l’Empordà.
D’altra banda, com ja s’ha descrit en les figures anteriors, el dia 7 la temperatura va ser especialment alta a l’interior del Principat, des del prelitoral fins a les comarques de ponent, així com a les valls del Pirineu. A banda dels rècords de tota la sèrie, més de la meitat de les estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades (68 de 129) han registrat la seva temperatura màxima absoluta del mes de juliol, mentre que 6 de les 129 van superar la màxima absoluta de juny.
Analitzant totes aquestes dades, es pot concloure que a molts indrets de la depressió Central s’han assolit els valors més alts de temperatura màxima des dels anys 80 (agost de 1987 o juliol de 1982), en alguns punts de l’interior i del prelitoral la temperatura màxima encara va ser lleugerament més alta el juliol de 1994 o l’agost de 2003, a les cotes altes del Pirineu la temperatura màxima va ser lleugerament més alta l’agost de 2012, i que a prop del litoral no ha estat una onada de calor extraordinària, amb l’excepció de la Costa Brava.
Si bé les temperatures nocturnes no han estat tan destacables com les diürnes, al llarg de l’episodi s’han registrat algunes temperatures mínimes de més de 25ºC a la ciutat de Barcelona i en alguns sectors elevats de l’interior i del prelitoral, amb nits tropicals (temperatura mínima superior als 20 ºC) a molts sectors del país. Cal destacar els 26,8 ºC de mínima a Barcelona-el Raval la nit del 6 al 7 de juliol. Entre els dies 5 i 7, 10 de les 129 estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades han igualat o superat la temperatura mínima diària més alta de tota la seva sèrie. A escala mensual, 29 de les 129 estacions han igualat o superat la mínima més alta de juliol i 2 estacions la de juny.
Les dades de l’estació de radiosondatge de Barcelona gestionada per l’SMC permeten veure l’ascens de la temperatura al llarg de l’episodi. Concretament, el dia 7 va mesurar el segon valor més elevat de la seva sèrie de 17 anys de dades a 850 hPa (uns 1.500 m d’altura). El valor més elevat registrat pel radiosondatge, de la matinada del 7 de juliol, era més de 10ºC superior a la mitjana del període 1998-2015.
La predicció indica una nova pujada de la temperatura, malgrat que no s’assoliran els valors extrems d’aquests darrers dies. De tota manera, l’ambient tornarà a ser molt calorós arreu de Catalunya i s’espera que les màximes s’enfilin fins a assolir valors d’entre 27 i 32 ºC al litoral i al Pirineu, i entre 32 i 37 ºC a la resta, tot i que localment seran més altes a Ponent. Avui baixaran les temperatures. La predicció a mitjà termini indica que l’inici de la setmana vinent la calor es mantindrà, amb temperatures per sobre dels valors habituals per l’època de l’any. Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de Situació Meteorològica de Perill per calor.
Switch to mobile version