Autor Societat
12 Juliol 2015 a 14:00

Benestar Social i Família reforça polítiques per a infants i adolescents en situació de vulnerabilitat

Han incrementat les mesures d’estiu

Menjador escolar

Menjador escolar // Imatge del web www.fapac.cat

La vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha intervingut en el Ple del Parlament on ha exposat les principals línies d’actuació del Pacte per a la Infància a Catalunya, sobretot les mesures per atendre infants i joves en situació de vulnerabilitat. Munté ha fet referència a les actuacions que es duen a terme durant les vacances escolars, els bons resultats de l’any passat han fet que enguany el Departament el repeteixi i l’intensifiqui.

Munté ha destacat: “que “S’està oferint una atenció continuada a infants i adolescents en situació de risc social mantenint les activitats de 70 centres oberts d’entitats i ajuntaments durant el període de vacances escolars d’estiu i de promoció d’actuacions que garanteixin la cobertura de les seves necessitats bàsiques”. La vicepresidenta també ha explicat que en aquests centres s’hi fan activitats diàries de dilluns a  divendres amb un mínim d’obertura de 6 hores al dia, incloent 2 o 3 àpats diaris que han de garantir una alimentació saludable i equilibrada. El Departament destina 1.033.154.15 euros per a oferir 2.022 places en 70 centres oberts arreu del país. Aquestes xifres suposen un increment de 266 places i 9 centres oberts més que l’any passat.

Dintre del programa Jugar i llegir, que es desenvolupa als casals cívics de la Generalitat, es du a terme el taller Menjar sa, tot és començar. Esta dirigit a nens i nens de 4 a 12 anys amb l’objectiu de promoure hàbits d’higiene i d’alimentació saludable alhora que ofereix esmorzar i berenar als participants. Neus Munté ha comentat que 2.000 infants es beneficiaran d’aquest programa que s0implementarà en 29 equipaments i que disposa d’un pressupost de 54.460 euros.

També ha volgut recordar les 1.2000 places que el Departament beca pel programa L’estiu és teu. Nois i noies de 5 a 16 anys en situació de vulnerabilitat poden beneficiar-se d’aquestes beques que cobreixen el 65% i el 100% del preu d’una estada a la Xarxa Nacional d’Albergs de Catalunya.

 

En quan el camp del lleure educatiu, Neus Munté destaca: “Per segon any consecutiu, posem a disposició de les federacions d’entitats d’educació en el lleure un import de 600.000€ addicionals al 1.700.000 € que es destina habitualment per a beques per a les activitats d’estiu per a infants i adolescents en situació de vulnerabilitat. Així, es destinaran 2,2 milions d’euros exclusivament per a programes de beques i reforç de la cohesió social atès que des del Govern considerem el lleure educatiu com un dret dels infants i adolescents”. 

El Departament també dur a terme altres mesures de suport per combatre la pobresa o risc de patir-ne. Per això, s’han convocat extraordinàriament subvencions a entitats per atendre famílies amb fills en situació de vulnerabilitat amb la finalitat de finançar ajudes econòmiques i prestacions de serveis per a cobrir les necessitats bàsiques d’alimentació, higiene personal, vestimenta, medicaments i altres productes per promoure la millora o preservació de la salut, així com les despeses de manteniment bàsic de la llar o altres de naturalesa similar de famílies en situació de vulnerabilitat. L’any passat es van atendre més de 26.400 infants i adolescents amb un pressupost de 2,5M€. Aquest any serà fins a 3M€.

La vicepresident també ha detallat que el Departament ha augmentat el pressupost destinat a les prestacions que suposen un acompanyament a les poblacions del ric, com les prestacions a persones menors d’edat en situació de risc, les prestacions a famílies extenses acollidores per les quals es preveu una despesa d’11,4€ i s’ha mantingut el pressupost de 5M€ per a les prestacions per a joves extutelats.

Munté també ha recordat que s’ha desplegat el Protocol per a la detecció i prevenció de situacions de dificultat en  l’alimentació d’infants i adolescents, signat el juliol de 2013 pels departaments d’Ensenyament i Benestar Social i Família juntament amb l’ACM i la FMC. L’any 2014 El Departament de Salut s’hi va afegir i es va signar el Document de Desenvolupament d’aquest protocol. D’aquesta manera es garantia la coordinació de les principals xarxes que intervenen en l’abordatge d’aquestes situacions.

La vicepresidenta ha remarcat: “El Protocol i el Document de desenvolupament tenen abast arreu del territori català, i els serveis bàsics d’atenció social, els centres educatius i els serveis sanitaris són les tres vies principals de detecció d’aquestes situacions i des de les quals s’intervé de manera coordinada amb un seguiment especial des dels serveis socials bàsics de l’administració local”. Munté ha destacat que “com no pot ser d’una altra manera, la seva intervenció és continuada en el temps i, sempre que la situació ho requereixi, les persones de referència de cada àmbit fan un seguiment conjunt de la situació dels infants i adolescents que es trobin en aquesta situació per decidir, coordinadament, les mesures  que cal aplicar”.

Munté ha volgut reconèixer la tasca dels equips bàsics d’atenció social dels ajuntaments i dels consells comarcals els quals van atendre 70.239 infants i adolescents amb tot tipus de recursos l’any anterior. També ha volgut destacar: “Aquestes dades ens demostren, per una banda, que des del conjunt de les administracions es dóna resposta a aquestes situacions; però d’altra banda, no ens en podem sentir satisfets i ens han d’esperonar a continuar treballant, amb ambició, amb noves mesures que contribueixin a pal·liar aquestes situacions en aquelles persones més desafavorides, especialment els infants i adolescents”.

 

Switch to mobile version