Autor Sanitat
1 Agost 2015 a 18:00

El conseller de Salut subratlla la feina realitzada pel Govern en el tractament de l’hepatitis C

Des de gener Catalunya ha doblat el nombre de pacients tractats

Hepatitis C // Imatge cedida per la Generalitat

Hepatitis C // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha posat en valor el treball realitzat durant aquest anys pel Govern de la Generalitat pel que fa el tractament dels malalts d’hepatitis C a Catalunya. Ruiz ha subratllat que el Govern es va comprometre des del principi a què tots els pacients que necessitessin un determinat fàrmac contra la malaltia disposarien d’ell, per això, el Pla de Prevenció i Control de l’Hepatitis C, impulsat pel Departament, té com un dels eixos principals garantir l’accés de les persones afectades als tractaments amb els nous antivirals.

Com a resultat d’aquesta política proactiva i participativa d’abordatge del tractament de l’hepatitis C, Catalunya va ser la primera comunitat autònoma a incorporar els nous tractaments, establint l’any 2014 un programa d’accés precoç. Començant a tractar en base a la necessitat clínica dels pacients abans de l’aprovació de preu i finançament per part del Govern espanyol. Com a continuació d’aquest abordatge del tractament de la malaltia, de gener a juny de 2015 s’han tractat 3.153 pacients a Catalunya, un 120% més que en el mateix període de 2014 (1.437 pacients) amb un cost finançat íntegrament pel CatSalut de 60,9 milions d’euros, cinc vegades més que en el mateix període de 2014 (11,8 milions). Seguint així, es preveu que l’any 2015 es tractaran més de 6.000 pacients amb hepatitis C, quan al 2014 el nombre de persones tractades va ser de 2.172.

El conseller ha reiterat que el Govern està fent front al cost dels tractaments des del 2014, fins que l’Estat es posés d’acord amb les farmacèutiques pel preu dels medicaments. Ruiz ha explicat: “L’Estat va dir que al 2015 ens prestaria 700 milions, però per ara no hi ha cap compromís per la seva part de finançar res. De fet, dels 700 milions i d’aquest hipotètic préstec no en sabem res”. També ha afegit: “Malgrat això, hem continuat garantint un tractament que té una dimensió sanitària extraordinària”.

En aquest sentit, el conseller destaca que estem guarint una malaltia que no tenia cura, el que implica uns efectes a mitjà i llarg termini en esperança de vida i en costos econòmics, perquè si la malaltia es tracta des de l’inici seran necessaris menys transplantaments i hi haurà menús càncers de fetges o cirrosis. Ruiz ha reiterat: “És una troballa científica de dimensió extraordinària i de gran impacte en la salut”

Boi Ruiz ha explicat que es tracta d’una inversió que s’ha de fer ara per recuperar-la en el futur. Segons el conseller un cop atesa la població infectada s’abordarà un altra part de població que té la malaltia però que no l’ha desenvolupada clínicament. Per això, tot plegat requereix un compromís seriós de finançar adequadament la sanitat en el conjunt per poder créixer.

Cal dir que des de la conselleria s’han mantingut contactes amb associacions de pacients en reunions que s’han tractat aspectes com l’accés al tractament o la prevenció de la malaltia.

El Pla de Prevenció i Control de l’Hepatitis C pretén, des d’un abordatge global en salut pública, conèixer la dimensió actual de la malaltia mitjançant informació epidemiològica, reduir la incidència de noves infeccions, incrementar la detecció d’infeccions ocultes o millorar el grau d’informació sobre la malaltia.

Switch to mobile version