Autor Societat
7 Agost 2015 a 18:00

La Generalitat destina més de 41 milions d’euros a impulsar la innovació empresarial

L’objectiu és modernitzar el sistema català d’innovació

Innovació empresarial // Imatge del web d'ACCIÓ

Innovació empresarial // Imatge del web d’ACCIÓ

La Generalitat de Catalunya destinarà aquest any, a través d’ACCIÓ, més de 41 milions d’euros a l’impuls de la innovació empresarial com a mecanisme per enfortir la competitivitat del teixit empresarial del país. 29 milions d’euros provenen dels Fons Feder de la Comissió Europea, vinculats a Catalunya a través de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent RIS3CAT.

Els programes i ajuts d’aquest 2015 s’enfoquen des de la perspectiva que la innovació té un fort impacte en la competitivitat de l’empresa, segons el Baròmetre de la Innovació d’ACCIÓ, un 84,6% de les empreses innovadores catalanes preveu un increment de la facturació per aquest 2015, mentre que un 71,3% preveu augmentar la productivitat i un 36,8% crear nous lloc de treball.

Una de les principals actuacions a través dels Fons Feder són les Comunitats RIS3CAT. Es tracta d’una estratègia pionera a Europa per transformar el teixit empresarial català amb creant agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D i innovació que mitjançant projectes de 3 anys crearan nous productes i serveis donant respostes a les necessitats de la societat a través de la innovació. Per això s’impulsarà la creació d’ocupació d’alt nivell tècnic i científic i futures inversions tècniques i productives. Es preveu que fins al 2020 es mobilitzaran 200 milions d’euros i hi participaran 1.700 empreses i agents del sistema d’innovació català i 6.200 persones. A més de la creació de 270 llocs de treball.

Per projectes de dimensió mitjana, les empreses catalana poden accedir als Nuclis d’Innovació Industrial i Desenvolupament, que promouen projectes d’R+D per aconseguir nous productes i serveis diferencials. Des del 2007 s’han destinat 76 milions d’euros per impulsar 217 grans projectes de recerca industrial i desenvolupament experimental que han mobilitzat una inversió de més de 183 milions d’euros.

L’objectiu d’aquesta política és contribuir a la modernització del sistema català d’innovació, orientat a situar Catalunya en una regió innovadora avançada, tot reforçant les dinàmiques d’innovació oberta i col·laboratives. Per incentivar el contracte entre empreses emergents i companyies mitjanes o grans es llançarà una línia d’ajuts de 150.000 euros per implantar incubadores i acceleradores corporatives en companyies ja consolidades que acolliran les empreses emergents.

Per primera vegada la Generalitat ofereix suport econòmic per adquirir patents a les petites i mitjanes empreses per impulsar a comprar tecnologia a través d’una línia d’incentius de 785.000 euros. Les empreses podran rebre fins a 50.000 euros, i es preveu mobilitzar fins a 2 milions d’euros per part d’aquestes pimes.

Un altre mecanisme es el TECNIO, un segell que atorgarà als agents catalans que ofereixen tecnologia diferencial a les pimes. S’ha donat llum verda a la línia d’1,6 milions d’euros de suport als agents acreditats i als nous desenvolupadors de tecnologia públics que rebran el segell, com les universitats i els centres de recerca. Aquestes entitats destinaran aquests ajuts a la promoció i comercialització de la seva tecnologia i a crear un sistema de qualitat dels serveis que ofereixen a les empreses. Per fomentar les pimes catalanes a accedir als agents TECNIO s’han creat els Cupons d’Innovació, uns descomptes econòmics directes de fins a 5.000 euros en forma de cupons que es poden bescanviar amb un proveïdor acreditat per ACCIÓ de forma ràpida, àgil i flexible.

A més, aquest 2015 ha estat l’any en què s’ha constituït definitivament Eurecat com el centre d’innovació industrial de referència, fruit de la integració dels centres tecnològics avançats. De fet, el Govern ha aprovat recentment destinar al centre 10 milions d’euros enguany i 20 milions d’euros el 2016 en compliment del Pla de Centres 2015-2016. L’objectiu d’Eurecat és facturar més de 60 milions d’euros l’any vinent i que més de 1.000 empreses catalanes.

Switch to mobile version