Autor Sanitat
9 Agost 2015 a 16:00

Salut vol extremar la prudència en el bany d’infants i adults

Hi haurà vigilància a les platges i piscines de Catalunya

Platja del Trabucador // Foto: @ajubany

Platja del Trabucador // Foto: @ajubany

Davant l’augment de temperatures previst per a aquests dies i l’arribada d’un altre cap de setmana calorós, el Departament de Salut reitera la crida a extremar la prudència i garantir un bany segur en platges i piscines d’arreu de Catalunya. Així, per evitar lesions i ofegaments, més nombrosos en dies d’estiu en què hi ha una major afluència de persones en aquests espais a causa de la calor, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) insisteix a recordar un seguit de consells per gaudir del bany amb salut.

Entre d’altres recomanacions, s’insta perquè un adult vetlli constantment per la seguretat dels infants mentre es banyen o juguen prop de l’aigua, donat que els més petits estan més exposats al risc d’ofegar-se encara que sàpiguen nedar. En la mesura del possible, a més, a les llars amb piscines privades caldria instal·lar-hi una tanca protectora al voltant, de manera que els infants no hi poguessin accedir sense adults. A la platja, es recomana que els banyistes nedin, sempre que sigui possible, en llocs on hi hagi socorristes, els advertiments dels quals han de respectar sempre. Per últim, cal evitar capbussar-se de cop a l’aigua la primera vegada que s’hi entra, i després de menjar, d’haver pres molta estona el sol o d’haver fet un exercici intens.

El recordatori d’aquestes recomanacions pretén fer disminuir el nombre d’actuacions per risc d’ofegament d’infants i adults que du a terme el SEM de Catalunya. En aquest sentit, entre l’1 de juny i el 29 de juliol, el SEM ha hagut de fer 129 assistències, 38 més que en el mateix període de l’any anterior. La majoria (67) s’han concentrat a la platja, altres s’han produït en piscines (52), rius i embassaments (10). Tot i l’augment de banyistes atesos, el SEM ha pogut reanimar més persones que en el mateix període de l’any anterior: un 84% davant del 80% del 2014.

Pel que fa al nombre de persones mortes a Catalunya per ofegament durant els mesos de juny i juliol, la xifra és pràcticament igual que la de l’any passat. Així, 20 persones han mort ofegades, dues més que en el mateix període del 2014. Entre les 20 víctimes hi ha dos menors de 5 anys, un dels col·lectius d’edat en què  demana màxima precaució, donat que en aquests dos mesos s’ha doblat el nombre d’actuacions del SEM per risc d’ofegament principalment en piscines. Per localització, 8 de les persones ofegades van morir en platges; 7, en piscines, i les altres 5, en rius i embassaments.

Switch to mobile version