Autor Cultura
21 Setembre 2015 a 15:00

La Colla dels Federins organitzen la Festa i Tast del 1er Concurs de Ratafia de Terrassa

Serà el proper 11 d’octubre

Ratafia // Imatge de Cuinacinc

Ratafia // Imatge de Cuinacinc

La Festa i Tast del 1er Concurs de Ratafia de Terrassa, organitzada per la Colla del Federins conjuntament amb la col·laboració de l’Ateneu Terrassenc i la participació de Licors Portet i el Cafè Teatre de Terrassa, tindrà lloc el proper 11 d’octubre a l’espai dels Bellots.

Es tracta d’un concurs de Ratafies artesanals, la beguda catalana per excel·lència, Un licor que viu uns moments de gran difusió, tan en la seva vessant casolana com si és el produït professionalment. Actualment, la ratafia, una beguda sobretot de les comarques gironines, del Pirineu de Lleida i part d’Osona,està vivint un moment d’expansió. En l’última dècada, els productors han doblat el nombre d’ampolles que treuen al mercat, i certifiquen com se n’ha estès el consum i s’ha posat de moda entre la gent jove.

Avui en dia hi ha tres marques importants de Ratafia (Raiers, a la Pobla de Segur; Bosch, a Osona; i Russet, a Olot), però cada vegada surten més petits productors perquè la beguda dels avis s’ha convertit ara en la beguda de moda entre els joves.

Josep Roca, del Celler de Can Roca, lloen les virtuts d’aquest licor que tradicionalment feien servir els avis per curar el mal de panxa. “És una beguda que s’ha de convertir en tòtem en el país català. Crec que és una beguda tòtem en el sentit d’unió, comunió social, antropològica, de sentiment de país, d’identitat i d’arrelament al paisatge, però també a les generacions passades”.

Camamilla, romaní, farigola, gingebre en pols, macís… són algunes de les divuit plantes i espècies que es fan servir per fer la ratafia. Un cop barrejades amb crema d’anís, esdeixa reposar a sol i serena durant 40 dies. La quantitat de sabors diferents de la ratafia artesanal a provocat l’aparició de gran gran quantitat de Concursos i Fires de la Ratafia com el de Santa Coloma de Farners que es duu a terme des del 1982, o la Festa de la Ratafia de l’Anoia, la Festa de la Ratafia del Baix Montseny, el Concurs de Ratafia del Pallars. Sort, el Concurs de Ratafia i Coca de Ratafia de Caldes de Malavella, Concurs de Ratafia de Campllong, Concurs de Ratafia embruixada de Centelles, Concurs de Ratafia de l’Aplec de Jonqueres de la Creu Alta entre molts d’altres així com importants fires com les de Santa Coloma de FarnersBesalúCentelles.

Programa ratafia

 

Switch to mobile version