Autor Sanitat
16 Setembre 2015 a 14:00

L’ICO designat centre col•laborador de l’OMS

La designació és per quatre anys renovables

 

 

Presentació ICO // Imatge cedida per la Generalitat

Presentació ICO // Imatge cedida per la Generalitat

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha estat designat formalment centre col·laborador de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) per al control del tabac. La presentació oficial de la designació s’ha fet al Departament de Salut i ha comptat amb la presència del conseller de Salut, Boi Ruiz; el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu; la directora general de l’ICO, Candela Calle; el cap de la Unitat de Control del Tabaquisme de l’ICO, Esteve Fernández, i Melitta Jakab, de l’Oficina Regional de l’OMS.

  

La designació de l’ICO és per a quatre anys renovables i té com a objectiu donar suport a l’OMS i als països de la regió europea, africana i americana en el seguiment de la prevalença de consum de tabac, avaluació d’intervencions i polítiques de control i recerca, capacitació professional i la creació de xarxes de serveis sanitaris sense fum, el foment i la innovació en la formació dels professionals sanitaris en cessació tabàquica i la difusió d’informació entre els professionals i la ciutadania.

En aquest sentit, les activitats previstes inclouen l’organització de jornades i de cursos presencials i en línia, la coordinació de grups de treball internacionals  i l’elaboració, traducció i divulgació de guies, informes i materials per al control del tabac, amb especial èmfasi en l’ús de les xarxes socials.

Des del febrer de 2008, l’ICO és centre col·laborador de l’OMS per a programes públics de cures pal·liatives.Aquesta designació va convertir l’ICO en un centre de referència internacional per al desenvolupament de les cures pal·liatives des d’una perspectiva pública.

 

Catalunya continua fent passes fermes per prevenir i reduir el tabaquisme, en el marc del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP), un conjunt d’accions que compten amb el suport de tots els departaments del Govern i amb la implicació del món assistencial, entitats i associacions diverses, i societat civil. Un dels reptes del PINSAP se centra en el control de les addiccions.

Segons els resultats de l’ESCA 2014, fuma, a Catalunya, el 25,9% de la població. Aquesta xifra de població fumadora és sensiblement inferior a la que ho feia l’any 1994, quan la prevalença del tabaquisme era del 33,7%. S’estima que el nombre de persones fumadores entre el 2011 i el 2014 ha baixat en 200.000.

Switch to mobile version