Autor Política
1 Octubre 2015 a 10:00

Catalunya és la única comunitat que té la competència en l’àmbit penitenciari

Gordó espera poder desenvolupar-ne d’altres en el futur

Germà Gordó // Imatge cedida per la Generalitat

Germà Gordó // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller de Justícia, Germà Gordó en reconeixement als 31 anys transcorreguts des de l’assumpció de les competències en matèria d’execució penal, ha afirmat: “L’àmbit de serveis penitenciaris és una estructura d’estat que som l’única comunitat que l’exerceix des de fa 31 anys, i funciona bé. Esperem poder-ne desenvolupar d’altres en el futur.”

 

Germà Gordó ha assegurat: “Els professionals són els que sostenen el sistema i afronten directament la complexitat de problemes i situacions”. En aquest sentit, ha recordat que, gràcies a la tasca dels treballadors, entitats i administració, la taxa de reinserció s’ha incrementat en 10 punts i s’ha situat en el 70 % des de 2008. Gordó, a més, ha afirmat que el sistema penitenciari català aposta pel compliment de penes i mesures en la comunitat i que aquest dóna com a resultat que nou de cada deu interns que surten en llibertat condicional no tornin a reincidir o que vuit de cada deu interns en tercer grau tampoc no ho facin.

El titular de Justícia ha destacat les darreres millores en matèria d’infraestructures: l’obertura del Centre Penitenciari Puig de les Basses, que substitueix les velles presons de Figueres i Girona, i l’entrada en funcionament del Centre Obert de Girona. Gordó ha assenyalat com a propers objectius l’obertura al mes de novembre del nou centre penitenciari de les comarques de Tarragona, Mas d’Enric, i ha remarcat: “La consecució d’una vella aspiració: el tancament de la centenària presó Model de Barcelona, que actualment allotja el nombre d’interns més baix dels darrers 20 anys. I això serà possible si totes les parts que varen signar el protocol per fer-ho possible el compleixen”.

El conseller ha remarcat també la important contribució de les entitats del tercer sector i del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa pública del Departament de Justícia per a la formació i la reinserció laboral de les persones privades de llibertat.

L’acte ha servit per oferir un reconeixement públic a més de 80 persones, entitats i col·lectius, que han rebut una distinció pels seus mèrits extraordinaris, la seva trajectòria professional presidida per la seva dedicació, implicació i eficàcia personal i professional en l’exercici de les seves responsabilitats i també per reconèixer la col·laboració i dedicació prestada amb eficàcia en interès dels serveis penitenciaris i l’execució penal a la comunitat i justícia juvenil.

53 treballadors del sistema d’execució penal català han estat guardonats per actuacions concretes i per la seva trajectòria professional. Així mateix, s’ha premiat, a títol individual i col·lectiu, persones, institucions i entitats socials que presten la seva col·laboració desinteressada per afavorir els processos de reinserció social de persones sotmeses a mesures d’execució penal, tant adultes com menors.

A l’acte de la Diada de les Institucions Penitenciaries , presidit pel conseller de Justícia, Germà Gordó, hi han assistit també el secretari general, Enric Colet; el director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler; el director general d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, Quim Clavaguera, i la directora del CIRE, Bet Abad, entres altres autoritats

Switch to mobile version