Autor Economia
19 Octubre 2015 a 11:00

PIMEC i PMcM publiquen la llista de companyies de l’IBEX moroses

Aquests informes es traslladaran al Govern i si no prenen mesures a la UE

 

 

Antoni Cañete // Imatge cedida per la Generalitat

Antoni Cañete // Imatge cedida per la Generalitat

PIMEC i la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), en el marc d’una reunió al Congrés dels Diputats davant dels grups parlamentaris, ha publicat la llista de companyies de l’IBEX del sector de la construcció que excedeixen els terminis legals pel que fa als períodes de pagament.

El secretari general de PIMEC i president de la PMcM, Antoni Cañete, ha afirmat: “Traslladarem la llista amb els respectius càlculs al Govern, i si aquest no emprèn mesures reals imminents que frenin aquests terminis abusius, la remetrem a la Unió Europea per al seu coneixement. Així mateix, hem informat també als grups parlamentaris, als qui els hem reivindicat que incloguin en els seus programes electorals el règim sancionador, entre altres mesures de lluita contra aquesta xacra”.

D’acord amb l’informe, avalat per la Universitat Pompeu Fabra de Catalunya i el professor Oriol Amat, que acaba d’acabar el seu mandat de quatre anys com a conseller de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), les sis constructores del selectiu presenten uns terminis de pagament que almenys tripliquen els 60 dies que fixa la llei.

Les quantitats arriben en el cas de Ferrovial als 536 dies; Acciona, 425; Sacyr, 337; FCC, 195; ACS, 188; i OHL, 184. Van augmentar els seus terminis de pagament en 2104 OHL (11%), FCC (10%), Ferrovial (9%), ACS (3%); mentre que el van disminuir Sacyr (-12%) i Acciona (-7%).

“Aquestes xifres disten dels terminis mitjans en què aquestes companyies triguen a cobrar dels seus clients posant de manifest una vegada més que la cadena de cobrament es trenca sense fluir els diners fins a l’últim esglaó, és a dir, els subcontractistes, majoritàriament autònoms i pimes“, denuncia Antoni Cañete. Els terminis mitjans de cobrament se situen a Ferrovial a 34 dies; Acciona, 68; Sacyr, 125; FCC, 65; ACS, 87; i OHL, 68.

Segons l’informe de PIMEC i la PMcM, els terminis mitjans de pagament d’aquestes grans companyies van empitjorar de 2013 a 2014, tot i que van millorar els seus períodes de cobrament. Pel secretari general, “És inconcebible que amb aquest modus operandi aquestes grans companyies mantinguin el seu segell de Responsabilitat Social Corporativa (RSC)”.

Cañete també assegura: “De l’anàlisi del creuament de les dades de pagament amb els de cobrament s’obté el període mitjà de finançament comercial neta de les constructores del selectiu, que evidencia la tràgica realitat: les pimes financen als seus clients davant les grans companyies que es financen a costa dels seus proveïdors “.

Per l’elaboració de l’informe s’ha enviat una carta a cada companyia analitzada, exposant-li la metodologia utilitzada perquè puguin comprovar si s’ajusta a la realitat i, en cas contrari, informar si en els seus estats financers ha hagut alguna peculiaritat que hagi pogut distorsionar els càlculs realitzats, perquè PIMEC i la PMcM puguin modificar-los abans de fer-los públics.

Però Cañete confessa: “Fins ara, cap de les sis companyies ens han contestat”, A més, “els indicadors proposats són els més utilitzats en qualsevol manual de direcció financera i s’empren habitualment en les anàlisis financeres que realitzen les entitats bancàries per estudiar el risc associat als seus clients empresarials. Hem realitzat, com és habitual en els últims anys, una exhaustiva i detallada anàlisi dels balanços del sector no financer de l’IBEX 35 i la resta del mercat continu a partir de les dades publicades per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)”.

En l’acte, la PMcM ha recordat diverses de les seves propostes, com l’agilització de la recuperació de l’IVA, el sistema que detectaria automàticament a les empreses moroses, el règim sancionador que multaria als que no complissin els terminis i que sigui obligatori per a les administracions públiques contractar companyies que tinguin al dia els seus pagaments a proveïdors.

Des de l’inici de la crisi, la morositat ha provocat el tancament d’un terç de les 500.000 empreses que han desaparegut. Segons les últimes dades recollides per la PMcM, durant el primer semestre de l’any el 74% dels proveïdors va tenir contractes o acords comercials amb clients que els imposaven terminis de pagament superiors als 60 dies que estableix la Llei 15/2010.

En 2014, el termini mitjà de pagament del sector privat va augmentar un 5% respecte l’any anterior, passant de 85 dies el 2013 a 89 l’any passat, enfront dels 60 legals, d’acord a l’informe anual de la PMcM.

Switch to mobile version