Autor Sanitat
18 Octubre 2015 a 16:00

Salut Pública anima a caminar com a activitat física més saludable

Caminar redueix un 30% el risc de mortalitat

Salut Pública // Imatge cedida per la Generalitat

Salut Pública // Imatge cedida per la Generalitat

Fins avui dia 18, molts municipis i entitats civils catalanes s’estan sumant a la celebració de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, una iniciativa europea coordinada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. En el cas del Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), també hi està col·laborant intensificant la promoció d’una mobilitat segura, saludable i sostenible; a més, els serveis i els professionals de la salut, diverses entitats relacionades amb la salut, l’activitat física i la mobilitat també s’hi han adherit.

Tots aquests agents destaquen que caminar, pujar escales o anar en bicicleta són formes saludables de desplaçar-se i contribueixen a incrementar l’activitat física moderada. S’ha demostrat que 30 minuts diaris d’activitat física s’associen amb una disminució del 36% en el risc de mortalitat per malaltia coronària i a una disminució del 27% en el risc de mortalitat per totes les causes. En concret, l’activitat física moderada ajuda a prevenir trastorns com la malaltia cardiovascular, la obesitat, la diabetis, el càncer de colon i malalties osteomusculars, així com aporta beneficis sobre la salut mental, alenteix els canvis fisiològics associats a l’envelliment i incrementa l’esperança de vida gairebé 4 anys.

D’entre aquestes activitats físiques, es considera que caminar és la més saludable i accessible a la major part de la població, així com una forma senzilla de cuidar la salut i acumular els 30 minuts recomanats, com a part fonamental d’un estil de vida actiu.

La mobilitat segura, saludable i sostenible és una de les prioritats del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), aprovat pel Govern el passat mes de febrer i amb què Salut i l’ASPCAT donen suport a iniciatives intersectorials del Govern destinades a promoure la creació d’entorns saludables i el seu ús. A Catalunya s’ha fet un esforç per augmentar la facilitat per caminar dels pobles i ciutats, amb voreres més àmplies i amb millors condicions. A més, hi ha més de 2.700 km en quasi 800 rutes saludables en més de 200 municipis.

Per promoure caminar i fer-ho al mateix temps amb seguretat, Salut ha editat un document amb recomanacions per caminar pel carrer, travessar la calçada o acompanyar els infants en els seus desplaçaments. Entre d’altres consells, destaquen aquells que intenten reduir alguns hàbits que ja s’observen a molts carrers de Catalunya mentre es camina: utilitzar el mòbil o altres aparells electrònics o utilitzar auriculars.

En aquest sentit, d’acord amb les dades que recull el Servei Català del Trànsit, 1 de cada 5 persones mortes per col·lisions de trànsit l’any 2014 eren vianants. A més, la meitat dels vianants que moren atropellats anualment a Catalunya tenen més de 64 anys.

Switch to mobile version