Autor Societat
2 Novembre 2015 a 14:00

El turisme estranger deixa 12.501 milions d’euros a Catalunya entre gener i setembre

Un 2,4% més que l’any passat

Turisme Catalunya // Imatge cedida per la Generalitat

Turisme Catalunya // Imatge cedida per la Generalitat

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat del secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, de la directora general de Turisme, Marian Muro, i del director general de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa, ha presentat les dades de balanç turístic dels nou primers mesos de l’any a Catalunya, així com les de la temporada d’estiu.

El conseller Puig ha declarat: “Estem guanyant la lluita per la desestacionalització i la desconcentració, ja que el turisme s’ha repartit per tot Catalunya, més enllà de Barcelona i de les nostres platges. Això ens ha fet créixer per sobre del 10% en turisme interior i de muntanya. Un dels factors claus que han afavorit aquest fet és la creació i la potenciació de productes turístics que beneficien tot el territori i durant tot l’any”.

 

De gener a setembre, els turistes estrangers van deixar a Catalunya més de 12.500 milions d’euros, un 2,4% més que al mateix període de 2014. Puig ha destacat: “L’afluència del turisme estranger en els cinc primers mesos de l’any corresponents a la temporada baixa s’ha incrementat tres vegades més que en temporada alta”.

S’estan acomplint els objectius marcats pel Pla de Màrqueting Turístic 2013-2016, que apuntaven a un increment en aquest període en despesa total, en la despesa mitjana diària i en els ingressos fora de temporada alta. A més, cal destacar que Barcelona es consolida en la primera posició com a port de creuers a Europa i a la Mediterrània, ja que fins el mes de setembre, la capital catalana havia rebut més de 1,9 milions de creuristes, un 5,3% més que al mateix període de 2014.

El conseller ha assenyalat: “S’han acomplert els objectius marcats: consolidar Catalunya en el podi de les destinacions europees; projectar Catalunya com a potència i referent en el turisme mundial; assolir els reptes de la desestacionalització en el temps i la desconcentració en l’espai; i seguir amb l’estratègia turística de diversificar mercats i apostar per l’especialització intel·ligent”, fruït de l’aposta per la creació de productes que es poden consumir tot l’any. Pel futur,  Puig ha assegurat: “Només es pot mantenir aquesta posició referent si seguim apostant per la qualitat i l’exigència permanent”.

 

El conseller ha afegit: Estem treballant per disposar de més instruments analítics propis per fer les valoracions estadístiques”.

Durant els nou primers mesos de l’any, Catalunya ha registrat un màxim en ingressos per turisme estranger, amb 12.501,7 milions d’euros, un 2,4% més que el mateix període de 2014. Els mercats francès, britànic i estatunidenc són els que més han contribuït a aquest augment. Així mateix, la despesa diària per turista s’ha situat en 121 euros, un 2,7% més que fa un any.

La tendència a la desestacionalització pel que fa a l’afluència de turisme estranger és un fet que podem constatar ja des del 2012. I és que si al 2012 la diferència entre l’afluència en temporada alta (de juny a setembre) i temporada baixa (de gener a maig i d’octubre a desembre) era només d’1,8 punts, al 2014 aquesta diferència augmenta fins el 4,4 punts.

Aquest 2015 des del Departament d’Empresa i Ocupació s’ha treballat per desenvolupar línies estratègiques i plans d’actuacions que fomentin un turisme de qualitat. Entre les actuacions destaquen el pla de foment turístic als parcs naturals de Catalunya, el pla de senyalització turística de Catalunya, el pla de turisme rural, les oficines de turisme, els ajuts als plants del foment territorial del turisme, préstecs per a la renovació hotelera, procés de regularització d’habitatges d’ús turístic, nou projecte de decret regulador d’establiments d’allotjament turístic, el pla de reconversió turística de Lloret de Mar, el nou model de relació amb el sector, una campanya de comunicació turística, diversificació de mercats i Catalunya, Regió Europea de la Gastronomia 2016.

En el marc del reconeixement de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia i amb l’objectiu de seguir potenciant el turisme i promocionant oferta que atregui un turisme de qualitat i desestacionalitzador, l’Agència Catalana de Turisme ha declarat el 2016 com a Any de la Gastronomia i l’Enoturisme i ha convidat als seus socis territorials a adherir-s’hi.

Switch to mobile version