Autor Societat
24 Novembre 2015 a 14:00

Montse Gatell: “El nou model d’intervenció integral per a l’abordatge de les violències sexuals aplicarà la perspectiva dels drets sexuals i reproductius”

La presidenta ha fet aquestes declaracions a la sessió Reconeguem les violències sexuals

 

Violència masclista // Imatge cedida per la Generalitat

Violència masclista // Imatge cedida per la Generalitat

La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Montse Gatell: “La violència sexual és un fenomen més ampli que una agressió sexual o una violació al carrer. Es pot donar en qualsevol dels àmbits de la violència masclista, pot ser exercida per la parella, pare,   germà, cap, company de feina, amic, o amic d’un amic. La mutilació genital femenina, el tràfic amb finalitat d’explotació sexual i els matrimonis forçats són també manifestacions de les  violències sexuals”.

Gatell ha anunciat: “El nou model d’intervenció integral per a l’abordatge de les violències sexuals aplicarà la perspectiva dels drets sexuals i reproductius, entendrà que les violències sexuals són una privació de l’autonomia i de la llibertat de les dones, i tindrà en compte el camp de les violències simbòliques i els mandats de gènere entorn la sexualitat i al cos de les dones”.  Finalment ha destacat que les dades són preocupants i les hem d’utilitzar per dimensionar correctament les violències sexuals.

La presidenta de l’ICD ha fet aquestes declaracions davant 250 professionals dels circuits per a l’abordatge de la violència masclista que han assistit a la sessió Reconeguem les violències sexuals. Jornada de reflexió i debat, on s’han exposat algunes de les reflexions del Grup de Treball tècnic d’Abordatge de les Violències Sexuals a Catalunya, de la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista.

Aquest grup treballa en la reconceptualització i la diagnosi de les violències sexuals a Catalunya, amb la finalitat d’elaborar durant l’any vinent un model d’intervenció integral per a l’abordatge en aquest àmbit, tant per a les dones com per a les adolescents i nenes, que impliqui tots els recursos i serveis d’intervenció.

La Llei 5/2008, del dret de les dones a eradicar la violència masclista defineix la violència sexual i abusos sexuals com qualsevol acte de naturalesa sexual no consentit per les dones, inclosa l’exhibició, l’observació i la imposició, per mitjà de violència, d’intimidació, de prevalença o de manipulació emocional, de relacions sexuals, amb independència que la persona agressora pugui tenir amb la dona o la menor una relació conjugal, de parella, afectiva o de parentiu. Inclou l’assetjament sexual i les agressions sexuals.

 

Per acabar, Mireia Fontanet, coordinadora de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tàrrega ha presentat la  campanya Digues prou, no estàs sola, seleccionada com a una bona pràctica de prevenció de les violències sexuals.

Switch to mobile version