Autor Món animal
7 Desembre 2015 a 18:00

Apunts d’educació per a cadells 2ª part

10432119_458515477635688_6549081150468504389_n

Seguim amb la informació sobre cadells, amb la que volem ajudar-vos a resoldre els dubtes més freqüents en aquesta etapa.

Higiene 

Si el nostre cadell ve d’un lloc on les coses s’han fet bé, s’haurà acostumat a fer les seves necessitats lluny del menjar (adquisició a les 7-8 setmanes de vida), de l’aigua i de la zona de descans. Haurà desenvolupat l’anomenada “preferència de substrat”, és a dir, que prefereixi fer les seves coses a una zona concreta i de tipus: diari, gespa, terra enlloc de parquet, ceràmica, pedra. En canvi, si el nostre cadell prové d’algun lloc on no hagi pogut triar la zona en la que eliminar (per exemple, una botiga d’animals on les gàbies siguin molt petites) ens costarà més que entengui que no és una bona idea fer les seves necessitats sobre el seu llit, dins del transportí o en el lloc on tendeix a menjar.

 *Sobre aquest tema, en el llibre anomenat “Al otro extremo de la correa”, de l’autora Patricia B. McConnell, podeu trobar el cas d’un cadell comprat en una botiga d’animals després de mesos de confinament en un lloc petit. A part d’altres conseqüències a nivell comportamental com por a persones desconegudes, por a gossos o ansietat per separació, aquesta estada de llarga durada prèvia a l’arribada a casa va fer que el procés d’adquisició dels hàbits higiènics fos molt complicat.

Però bé, sigui quin sigui el pas del procés en el que ens trobem, us oferim alguns consells clau:

A partir d’ara, la paraula clau per a l’aprenentatge d’una eliminació al lloc adequat és: supervisió. Oi que no deixaríem un nen de menys d’un any unes hores seguides sense bolquer? Doncs no podem esperar que el nostre cadell no tingui cap “accident” si ha de decidir per sí sol des del principi on anar al lavabo.

Per tant, el que farem serà proporcionar-li una zona on poder fer-ho de forma temporal (fins que aprengui a fer-ho al carrer) i tenir un control sobre en quins moments el nostre cadell fa necessitats, que normalment serà: només llevar-se al matí, després de jugar una estona, després de beure aigua, després de dormir i el més sòlid: poca estona després de menjar. En aquells moments l’acompanyarem a la zona escollida i, en cas que no faci res, seguirem supervisant.

 Quan podrà estar el nostre cadell una estona per casa amb més tranquil·litat per part nostra? Quan tot just hagi fet pipí. Quan haurem de supervisar amb més cura? Tot just quan acabi de veure força aigua, quan faci estona que no en fa, etc.

 Si en un moment donat ens donem la volta i ha fet pipí al parquet, el que farem serà netejar-ho i no dir-li res. Si el castiguem, la nostra presència adquirirà funció de senyal de perill en situacions com aquesta i ens costarà més que aprengui a fer pipí al carrer (perquè hi som també). El que caldrà serà anticipar-nos, supervisar i minimitzar els errors.

 Una associació que no ens convé seria:

 1. Pipí + amo -> càstig
 2. Pipí (amo absent) -> no càstig + “què bé, ja no tinc pipí”

En canvi el que voldrem construir serà:

 1. Pipí + zona correcta + amo -> “què bé, ja no tinc pipí” + rebo un marcador “molt bé”+ premi* + “puc ser lliure una estona!”

* El premi és un complement a aquest aprenentatge. Com sempre explico als clients: És més important anticipar-nos a l’error, que premiar amb menjar l’eliminació correcta. Tinguem en compte que el cadell associarà el comportament en aquell lloc correcte amb el benestar posterior.

Per tant, les pautes principals a seguir:

 • Evitar el càstig un temps després (no té cap efecte beneficiós)
 • Quan l’enxampem en el moment de l’error acompanyar-lo al lloc adequat.
 • Premiar l’eliminació en el lloc correcte.
 • Supervisar i anticipar-nos a l’error.  Hem de tenir present que els seus errors són els nostres errors (no hem estat previsors, podem fer-ho millor).
 • Netejar de forma acurada els llocs on hagi eliminat incorrectament. Els productes tipus oxi-action retiren totalment el rastre orgànic.
 • Oferir al gos una rutina el més estable possible.
 • Controlar els cicles alimentació-eliminació.

Us recomanem crear a casa dos tipus de zones que ens ajudaran a augmentar la probabilitat d’èxit quant a l’eliminació (a més, tenen altres avantatges que anirem explicant).

Parlem de zona de confinament àmplia quan ens referim, per exemple, a una de les habitacions de la casa o a un tancat expressament dissenyat per a l’estada del nostre gos mentre no el podem supervisar. En aquest cas el procediment serà:

 • Proporcionarem a l’animal una zona de descans (el seu llit) + una zona de menjar i beure + una zona de substrat preparat per a l’eliminació que al principi haurà d’ocupar un espai generós (gespa+empapador).
 • Anirem reduint la zona d’eliminació fins que ocupi un petit espai del total lluny de les altres zones.

Quan es quedi sol a casa, el deixarem en la zona de confinament àmplia per tal d’estar més tranquils a tots els nivells. Estar a la feina pensant en què em trobaré quan arribi a casa (sabates mossegades, forats a la paret, coixins per terra, etc) no és la millor sensació que podem tenir diàriament.

Sin nombre

Parlem d’una zona de confinament limitada quan ens referim a una gàbia o transportí. Caldrà que l’animal s’acostumi a aquest espai de forma correcta i gradual, sempre amb premi i mai per la força. Més endavant s’explicarà com fer-ho.

La utilitat d’aquest petit espai en relació a la higiene és la de poder assegurar-nos que mentre el nostre cadell és allà, no hi haurà errors (com hem dit, tenen una tendència natural a no eliminar en el mateix lloc on descansen). Tan bon punt el deixem sortir l’acompanyarem a una zona adequada (al carrer) per a que tingui oportunitat d’eliminar. No el deixarem moltes hores dins del transportí.

Aquesta zona ens servirà quan sigui una mica més gran i calgui fer l’aprenentatge del parc al carrer, establint un error = a zero dins de casa.

La zona de confinament o “parc” infantil com a reguladora de l’activitat: 

Els gossos cadells tenen un dia a dia cíclic amb moments de màxima energia combinat amb moment de son profund. Una de les nostres tasques durant el seu aprenentatge és la d’acompanyar-los en el procés de controlar la seva pròpia energia i regular els moments d’activitat-descans. Sense límits, els cadells es poden passar hores i hores jugant. Quan els límits arriben en el seu moment adequat: arriba el descans i l’entesa.

Només ens hem de fixar en les mares canines… Quan els cadells ens arriben a casa, elles ja fa temps que han començat a deslletar els petits, deixant-los estones d’independència i buscant el seu propi descans.

Com podem ajudar el nostre cadell a comprendre quan està “passat de voltes” i necessita descansar? Com podem estar tranquils mentre tenim una conversa telefònica important? Com garantim que no hi haurà un “accident urinari” al mig del menjador? Com ens assegurem que les nostres noves sabates seguiran intactes? Amb una estona de parc (i guardant les sabates).

No es tracta d’una zona de la que haguem d’abusar en absolut, però sí que hem de valorar la seva utilitat per a mantenir el nostre millor amic, jove i curiós, lluny d’objectes perillosos o de valor mentre no podem estar per ell. També ens pot ser útil per a que entengui que hi ha moments en els que no jugarem amb ell. Amb la seva entrada al parc després de provocar-nos per a jugar sense èxit podem prevenir futur problemes de reclam d’atenció i comportaments inadequats a casa.

Al seu “parc” el nostre cadell haurà de disposar d’algun objecte per a entretenir-se. Recomanem les joguines de la marca Kong (sobretot, per començar, el Kong especialment dissenyat per a cadells). No recomanem joguines de botigues asiàtiques de les que no n’estem segurs de la resistència, ni peluixos o altres objectes que el cadell podria esmicolar i empassar. Tingues en compte que, allò més barat pot sortir més car després.

Encara no ets fan de la nostra pàgina a Facebook?

La setmana vinent més! Si tens qualsevol consulta no dubtis a contactar amb nosaltres!

Silvia Rodellar

Indicans

Switch to mobile version