Autor Societat
14 Desembre 2015 a 09:30

Desarticulen una organització criminal que sostreien vehicles a Catalunya i els enviava a Paraguai

Els detinguts eren de Terrassa, Granollers, Sabadell, Mollet del Vallès…

Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra

Imatge d’arxiu dels Mossos d’Esquadra

Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Tràfic Il·lícit de Vehicles, conjuntament amb el Grupo 2º de UDYCO a Barcelona i el Grupo TIV de UDYCO Central a Madrid, del Cuerpo Nacional de Policía, i el Servei de Vigilància Duanera de l’Agència Tributària, han detingut 25 persones integrants d’una organització criminal que es dedicava a sostreure vehicles a Catalunya per enviar-los posteriorment al Paraguai, país on els blanquejaven i els introduïen al mercat.

Arran de dues investigacions portades paral·lelament pels Mossos d’Esquadra i el Cuerpo Nacional de Policía mitjançant les quals s’havia detectat un notori increment dels robatoris de vehicles de gamma alta i la sospita que s’enviaven a Paraguai un cop sostrets,el Jutjat núm. 2 d’Esplugues de Llobregat va tutelar l’equip conjunt integrat pels dos cossos policials i l’Agència Tributària.

Les primeres investigacions portades a terme van permetre detectar l’existència de diversos llocs de càrrega on actuaven persones, principalment d’origen paraguaià, des d’on s’emmagatzemaven contenidors amb vehicles i peces de vehicles de segona mà per sortir via marítima cap a Paraguai. Els investigadors van poder recuperar en aquests llocs de càrrega diversos vehicles sostrets sense marques de forçament, fet que indica que els lladres tenien un alt nivell d’especialització.

Mesos més tard van tenir coneixement que una gran quantitat de vehicles sostrets havien estat recuperats a Paraguai. Concretament s’havien sostret més de 200 vehicles a l’estat espanyol, 125 dels quals a les demarcacions catalanes.

A mesura que les investigacions anaven avançant, i fruit d’un minuciós estudi de documentació relativa a l’enviament dels contenidors així com de la documentació relacionada amb la recepció d’aquests contenidors, els policies van acreditar l’existència d’aquesta organització criminal. Els agents van poder constatar que l’organització estava integrada per diversos grups perfectament coordinats residents tant a Espanya com Paraguai i que es lucraven econòmicament amb el tràfic il·lícit de vehicles sostrets a Espanya i amb destí a Paraguai.

Els encarregats del robatori de vehicles i les gestions logístiques pel seu trasllat a Paraguai, com la falsificació dels documents lliurats a la duana eren els grups espanyols mentre que els de Paraguai eren els responsables de la recepció dels vehicles, el procés de nacionalització, la venda i el pagament als grups de l’Estat espanyol.

La investigació s’ha vist dificultada pel fet que membres dels grups espanyols no eren mai els titulars dels enviaments dels contenidors, sinó que buscaven gent de nacionalitat paraguaiana que hagués de fer enviaments cap al seu país i, d’aquesta forma, constar com a titulars dels enviaments, la majoria de cops sense saber-ho.

La investigació va culminar el dia 24 de novembre amb la detenció de 19 persones a Catalunya (Terrassa, Granollers, Sabadell, Mollet del Vallès, Castellolí, Corbera de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Barcelona) i sis a diferents localitats de la resta de l’Estat (Madrid, Bilbao, Algete i San Sebastian de los Reyes).

Switch to mobile version